Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Topptrion om framtiden

Cecilia Fahlberg, Peter Hellberg och Martin Linder. Det är topptrion som ska styra Unionen de kommande fyra åren. Kollega har givetvis tagit dem på pulsen.
Ola Rennstam Publicerad 18 oktober 2011, kl 09:30
Cecilia Fahlberg, ordförande:

Vad kommer du att göra annorlunda under den kommande kongressperioden?

- Våra dagar är fyllda med möten och nödvändigheter. Jag hoppas hitta ett arbetssätt som möjliggör att vi kan gå in för varandra och skapa mer tid för bland annat arbetsplatsbesök. Vi måste jobba för att komma ut och hämta energi och se hur verkligheten ser ut, det är där referensramarna fylls på.

Har Unionen hittat sin identitet?
- Vi är en fyraåring, som är under ordentlig utveckling. Men grundvärderingarna har vi, så på så sätt har vi hittat identiteten. Och vi är verkligen ETT förbund, det finns inga diskussioner om de tidigare förbunden.

Vad har varit viktigast under kongressen?
- Framtidsarbetet. Det har varit många viktiga diskussioner om hur vi lyfter förbundet och kan bli ännu bättre. I övrigt är jag glad över att vi har lagt fast en politisk plattform för kompetensutveckling.


Peter Hellberg, 1:e vice ordförande:

Vad kommer du att göra annorlunda under den kommande kongressperioden?
- Vi har inte haft tillräcklig möjlighet att vara ute på arbetsplatser, alltså få komma ut i verkligheten bland medlemmarna och få diskutera. Det är något som jag verkligen ser fram emot att göra annorlunda under den här perioden.

Har Unionen hittat sin identitet?
-
Vi har en identitet som är mycket av det vi gick in med, men nu är frågan hur vi kan vidareutveckla den. Vi i Unionen är folk som har det bra på jobbet men allt kan bli bättre. Vi brukar ju säga att vi är i förbättringsbranschen.

Vad har varit viktigast under kongressen?
-
Detta är Unionens andra kongress och ändå känns det som att vi är ett förbund. Vi diskuterar inte utifrån att det var bättre förr. Det känns som ett moget förbund trots att vi är så unga, det tycker jag är jättespännande. Detta kunde ha varit en kongress i något av de gamla förbunden.


Martin Linder, 2:e vice ordförande

Vad kommer du att tillföra under den kommande kongressperioden?
-
 Jag hoppas förstås bidra med mina personliga egenskaper. Jag kommer direkt från ett förtroendeuppdrag och det är klart att det är färska erfarenheter och referensramar som jag tar med mig in i det här arbetet.

Har Unionen hittat sin identitet?
- Jo, jag tycker att Unionen börjar hitta sin särskilda identitet. Många andra fackförbund har traditionellt bildats av små homogena grupper. Definitionen av Unionen är i någon mening att vi är otroligt breda i form av yrkeskategorier, branscher och annat. Det känns som att vi börjar hitta hur vi ska hantera det. Sen är vi absolut inte färdiga utan det är ett steg på vägen. Vi har börjat förlika oss med tanken att vi är just det breda förbundet och att det är det vi måste vara.

Vad har varit viktigast under kongressen?
-
 Jag har svårt att peka ut något särskilt, det är så många viktiga frågor på en kongress. Men rent allmänt är det faktum att Unionen är så ungt, och är en komplicerad sammanslagning av två ideella organisationer, och vi ändå lyckas ta ett dramatiskt stort steg genom att hålla en kongress utan några större kontroverser trots att vi diskuterar komplicerade frågor.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.