Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO gillar ekonomipristagare

Trots deras teorier om sambandet mellan hög a-kasseersättning och hög arbetslöshet, anser TCO:s utredare Mats Essemyr att Peter Diamond, Dale Mortensen och Christopher Pissarides är värdiga mottagare av Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.
- Det är en etablerad teori om friktionsarbetslöshet. Så det är ett väl motiverat pris.
Linda Svensson Publicerad

Pristagarna har bland annat presenterat teorier för hur glappet mellan arbetssökande och företag ser ut i sin modell av sökfriktion, och konstaterar bland annat att det finns ett samband mellan nivån på arbetslöshetsersättning och längden på arbetslöshet.

- Det är högaktuellt. Det är inte tu tal om att regeringens a-kasse- och arbetsmarknadspolitik är inspirerad av de här teorierna. Men det finns ju flera faktorer som spelar in i arbetslösheten, till exempel kompetensen hos de arbetslösa, säger Mats Essemyr.

Han tror inte att uppmärksamheten som priset ger kommer att försvåra diskussionerna om höjt tak i a-kassan.

- Nej, inte alls. Det här är en fundamental teori som ger möjlighet till ytterligare diskussion.

Mats Essemyr menar att det viktigaste är matchningen mellan jobb och jobbsökande. I dag handlar det mest om att den ska gå så snabbt som möjligt. Men Essemyr tycker att det är lika viktigt att den är rätt. Där skulle en hög ersättning kunna underlätta, eftersom de arbetssökande då inte måste ta första bästa jobb.

- Om en busschaufför får jobb som vaktmästare och en vaktmästare får jobb som busschaufför så har matchningen inte fungerat. Om söktiden kan bli lite längre, med högre ersättning, hade vi kanske fått rätt person på rätt plats, vilket är positivt för den långsiktiga produktiviteten och effektiviteten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.