- Våra medlemmar märker nog inte så mycket av avtalsrörelsen och vi i klubben - vi väntar mest. Vi har ingen härifrån som deltar i delegationen men det är tydligt att detta avtalsår blir en kraftmätning. Lyckas arbetsgivarna med nollavtal är vi inne i en ny värld, säger Martin Reteike.
På Ericsson på Lindholmen har kunskaperna om kollektivavtalet varit låg - varken chefer eller anställda har riktigt förstått kopplingen mellan avtalet och de regler och förmåner som finns. Under hösten har Unionenklubben drivit en kampanj bland sina 380 medlemmar för att öka kunskaperna om avtalets innehåll.
Löneökning ingår i konceptet
Enligt Martin Reteike förväntar sig medlemmarna en årlig löneökning. Det ingår liksom i konceptet. Ändå har klubben på Ericsson haft svårt att få ut ett öre mer än vad det centrala avtalet säger. Blir det ett nollavtal centralt, ja då kommer nog medlemmarna att bli ordentligt snuvade på sina förväntningar, tror Martin Reteike.
- Skriver vi under ett centralt nollavtal, så har vi ju inte längre möjlighet att strejka. Hur mycket tryck kan vi ha på en lokal löneförhandling utan strejkrätt? Stridsrätten är central.
- Individgarantin har våra medlemmar lärt sig att leva med. De upplever den som en skamgräns. En höjning som ligger under garantin är en icke-höjning.
Förutom pengar står årliga lönekartläggningar och ett rättvist och tydligt vinstdelningssystem på önskelistan från Ericssonklubben i Göteborg.
- Vi vurmar mycket för lönekartläggning. Sedan 2002-2003 har vi arbetat seriöst med lönekartläggning lokalt här i Göteborg och vi ser hur mycket det behövs. Vi vill ha in årliga lönekartläggningar avtalsvägen eftersom det händer så mycket på ett år - vart tredje år räcker inte.
- Kravet på kompetensutbildning är inte ointressant, men inom Ericsson har vi redan en tydlig process för att planera kompetensutveckling. Hade det handlat om kompetenskonton som man kan flytta mellan olika arbetsgivare hade det varit betydligt mer intressant, säger Martin Reteike.