Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Svensk exportbransch är främlingsfientlig"

En anställd som förstår fler språk och kulturer kan öka företagets vinst. Det har man förstått i vissa branscher i Sverige, men inte i alla.
- Om exportbranschen inte var så främlingsfientlig skulle vi kunna sälja mycket mer till utlandet, säger Ivan Daza, vd på Blatteförmedlingen.
Petra Rendik, Eva Karlsson Publicerad 22 maj 2013, kl 14:01

Ivan Daza är upprörd över hur "patetiskt fördomsfull" den svenska exportmarknaden är. Han skulle kunna ge exempel på ett hundratal små och medelstora exportföretag i Sverige som snubblar på sina fördomar - och därmed missar stora förtjänster.

- Svensk export har allt som utvecklingsländerna behöver och vi skulle kunna exportera mycket mer till Sydamerika, Afrika och Sydostasien om inte fördomarna hindrade oss.

- Dessutom vill mindre svenska företag prata svenska. De är ovana vid att göra affärer med någon som bara pratar lite svenska eller engelska.

Men Ivan Daza menar att det finns branscher som har insett att mångfald berikar, som bank och finans.

- Tidigare var bankerna misstänksamma mot invandrare och beviljade sällan lån, så invandrare fick låna av varandra i stället. Sedan när bankerna började räkna på hur mycket pengar de förlorade ändrade de sig och startade mångfaldsprogram.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.