Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Svensk exportbransch är främlingsfientlig"

En anställd som förstår fler språk och kulturer kan öka företagets vinst. Det har man förstått i vissa branscher i Sverige, men inte i alla.
- Om exportbranschen inte var så främlingsfientlig skulle vi kunna sälja mycket mer till utlandet, säger Ivan Daza, vd på Blatteförmedlingen.
Petra Rendik, Eva Karlsson Publicerad 22 maj 2013, kl 14:01

Ivan Daza är upprörd över hur "patetiskt fördomsfull" den svenska exportmarknaden är. Han skulle kunna ge exempel på ett hundratal små och medelstora exportföretag i Sverige som snubblar på sina fördomar - och därmed missar stora förtjänster.

- Svensk export har allt som utvecklingsländerna behöver och vi skulle kunna exportera mycket mer till Sydamerika, Afrika och Sydostasien om inte fördomarna hindrade oss.

- Dessutom vill mindre svenska företag prata svenska. De är ovana vid att göra affärer med någon som bara pratar lite svenska eller engelska.

Men Ivan Daza menar att det finns branscher som har insett att mångfald berikar, som bank och finans.

- Tidigare var bankerna misstänksamma mot invandrare och beviljade sällan lån, så invandrare fick låna av varandra i stället. Sedan när bankerna började räkna på hur mycket pengar de förlorade ändrade de sig och startade mångfaldsprogram.

Eva Karlsson