- Det brådskar att komma igång. Vi ska inte överlåta åt någon annan att hantera konsekvenserna av domen, sade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin vid en pressträff på måndagen.
Han har haft en första träff med arbetsmarknadens parter för att diskutera inriktningen på utredarens direktiv.
- Vi har haft ett sansat, lågmält och konstruktivt möte. Det råder bred samsyn om arbetets form, tempo och vad vi vill uppnå, sade Littorin.
Han betonade vikten av att bibehålla den svenska modellen.
- Jag är i grunden av den uppfattningen att avtal alltid är bättre än lag. Nu befinner vi oss i den situationen att två rättigheter krockar med varandra, men EG-domen ifrågasätter inte den svenska modellen.
Det är Lex Britannia, ett tillägg till mbl, som EG-domstolen anser hindrar den fria rörligheten och diskriminerar utländska företag.
Littorin vill inte se lagstadgade minimilöner eller allmängiltigförklaring av kollektivavtal.
Minimilöner kan Svenskt Näringsliv och Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe tänka sig. I ett pressmeddelande skriver han att det bör "införas en lagstadgad minimilön som gäller för alla företag, svenska som utländska".
Från fackligt håll vill man hellre avtala om lägstlöner.
Fakta
Lex Britannia är ett tillägg till medbestämmandelagen som innebär att svenska fack kan ta till stridsåtgärder mot ett utländskt företag, även om detta är bundet av avtal i annat land, om villkoren i det utländska avtalet är avsevärt sämre än villkoren i ett svenskt avtal.
Utstationeringsdirektivet innebär att ett företag som tillfälligt utför arbete i ett annat EU-land måste respektera värdlandets minimivillkor.