Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Storsatsning på Guldnapp till barnvänlig arbetsplats

Årets Guldnapp delades aldrig ut för att man inte hittade tillräckligt bra kandidater. Unionen satsar nu stenhårt på att nå ut till fler och finna värdiga vinnare inte bara till guldnappen, utan också till nyinrättade silver- och bronsnappar. Från och med i dag är det fritt fram att nominera.
Johanna Rovira Publicerad

Guldnappen har delats ut av HTF sedan 2003 för att uppmärksamma arbetsplatser som ger de anställda bra möjligheter att kombinera arbetsliv med föräldraskap. Normalt brukade HTF få in ett tiotal nomineringar, framför allt genom regionkontoren. 

Årets guldnapp blev dock nesligen kvar i Unionens ägo eftersom ingen av de nominerade arbetsplatserna ansågs värdig nappen, som faktiskt inte är av guld utan av guldfärgat glas

- Mari-Ann Krantz sade då att vi ska spänna bågen inför nästa år och det har vi gjort, säger Shadé Jalali, Unionens projektledare för Guldnappen.

- Vi går ut med en stor webb-kampanj och annonserar bland annat på föräldrasajter. Vårt mål är att vi ska få in minst 100 nomineringar men jag tror det blir många fler för vi har aldrig gått ut så här brett tidigare. 

Förutom webbkampanjen ska förbundet också göra en intervjuundersökning bland chefer i åldern 20-44 år, för att kolla hur de agerar, tycker och tänker om föräldraledighet. Tidigare har en undersökning bland anställda i samma åldersgrupp gjorts.

- I den förra undersökningen framkom till exempel att många upplevde att arbetsplatsen inte uppmuntrar till föräldraskapet trots att man grattade till graviditeten. Det ska bli intressant att se hur chefer gör med föräldraledighet och se om, och hur, chefernas eget agerande påverkar arbetsplatsen.

Resultatet från chefsundersökningen kommer att presenteras i samband med att Guldnappen delas ut i mars nästa år. Då kommer också för första gången en brons- och en silvernapp att delas ut till arbetsplatser som nått långt, men inte riktigt ända fram.

- Alla nomineringar gäller Guldnappen, men det kan finnas kandidater som behöver komplettera något för att komma igen och vinna guld året därpå, säger Shadé Jalali.

Fakta

  • Nomineringsperioden är 3 november - 15 december.
  • Nominerade arbetsplatser ska ha kollektivavtal med Unionen och jämställdhetsplan.
  • Om nomineringen är ofullständig men intressant, kommer Unionen kontakta företaget för att se vad som kan göras för att komplettera.
  • Gå in på www.unionen.se/guldnappen för att nominera din arbetsplats.
  • Tidigare Guldnappsvinnare är Ikea, Kronans Droghandel, Picab AB, AC Nielsen, Servera AB

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.