Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stödpaket till Ericssonanställda

Telekomkoncernen Ericsson varslade tidigare i veckan 450 anställda om uppsägning, en tredjedel av dem Unionenmedlemmar. Nu drar förhandlingarna igång. Unionens klubbordförande hoppas kunna erbjuda stödpaket och omplaceringar.
Lina Jonsson Publicerad

Varslen är en del av en omorganisation som tog sin början förra året, då 23 globala marknadsenheter inom Ericson blev 10. Sammanlagt varslas 400 anställda i Stockholmsregionen och 50 i Göteborg. Neddragningarna sker inom alla verksamhetsområden utom underhåll och utveckling. Samtidigt meddelar ledningen att det finns behov av att rekrytera 250 ingenjörer per år de nästkommande fem åren.

- Det är tråkigt förstås och en stor smäll för de drabbade. Nu påbörjar vi förhandlingarna med personalen och hoppas kunna lösa det genom stödpaket och i vissa fall övergångar till de nya tjänsterna, säger Åke Hjortsten, Unionens klubbordförande på Ericsson.

För dem som är övertaliga på Ericsson gäller en uppsägningstid på sex månader plus 1 månad per varje två års anställningstid. Har man varit anställd i 20 år får man ytterligare fyra månader. Taket ligger dock på 30 månader.

I dag har Ericsson 17 800 anställda i Sverige. Det senaste varslet lades i slutet av 2009 och var på drygt 1 000 tjänster.  Då erbjöds anställda över 35 ett särskilt stödpaket, för att påskynda föryngringen inom företaget. Det var dock inte så många av de äldre som nappade på förslaget.

- Nej, det är en fortsatt hög medelålder på Ericsson.

Samtidigt som företaget drar ner på stora delar av verksamheten satsar de stort på utveckling och kommer inom de närmsta fem åren att rekrytera över 1 000 ingenjörer.

- Det nyanställs redan i vår. En god nyhet är ändå att Ericsson satsar på utvecklingen i Sverige och inte förlägger den någon annanstans, säger Åke Hjortsten.

Unionen och Ericsson räknar med att vara klara med förhandlingarna innan sommaren.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.