I och med bilbranschens vikande försäljningssiffror har det spekulerats i att både Ford och GM, General Motors, kan vara nära att gå i konkurs.
I helgen beslöt den amerikanska kongressen, enligt TT, att den amerikanska bilindustrin ska få ett stöd i form av lånegarantier för 25 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 165 miljarder kronor.
Stig Axelssons, Unionens ordförande på krisdrabbade Volvo, tror inte man kommer att få del av stödet till den amerikanska ägare.
- Ford har ju stora förluster i USA och man behöver nog pengarna till det. Sedan vet vi ju inte heller hur det blir framöver, om Ford kanske säljer oss.
Men enligt Matts Carlsson, bilindustrianalytiker på GMI-institutet i Göteborg, kan det amerikanska beslutet ändå resultera i att den svenska bilbranschen får stöd.
- Beslutet kommer inte att påverka Volvo och Saab direkt. Men det har redan kommit kritik från europeiskt håll då det amerikanska stödet ses som snedvriden konkurrens. Och det som sannolikt nu kommer att hända är att den europeiska fordonsindustrin kommer att få liknande stöd av de europeiska statsmakterna.
- När det nu också går ganska dåligt i Europa, på grund av att miljöboomen kommit så starkt, så kan det bli fråga om ett EU-stöd. Sedan är det ju så att eftersom Sverige ligger extra känsligt till, i och med Volvos och Saabs extrema exportberoende, så kan den svenska regeringen också besluta om ett särskilt stöd till den svenska bilindustrin.
Enligt Matts Carlsson brukar man räkna med att 110 000 är direkt anställda inom fordonsindustrin och att varje anställd skapar ytterligare fem arbetstillfällen. Det innebär alltså att över en halv miljon svenskar är beroende av fordongsindustrin. Då räknas alla, från den lokala ICA-handlaren till underleverantörer som tillverkare av bilsäten och krockkuddar, in.
- Det är ju dramatiskt det som nu sker. Det har varslats på Volvo och fler varsel kan komma, vilket också drabbar många fler, inte minst bland underleverantörerna.
- Nu handlar det om att skapa framtidstro, i den här ganska nattsvarta situationen.
När kan det europeiska och svenska stödet betalas ut?
- Det jag först tror kommer att hända är att man utvärderar vad som händer i USA, för att se vilka effekter stödet får. Så tidigast närmare årsskiftet kommer man att agera, om man gör det.