Utgångspunkten för förslaget är att de med "fasta" jobb, det vill säga tillsvidareanställda, har ett mycket bättre anställningsskydd än de med kortare anställningar, de visstidsanställda. En tillsvidareanställning får sägas upp av arbetsgivaren bara om det finns en saklig grund, en visstidsanställning upphör vid en på förhand avtalad tidpunkt.
De skillnaderna är inte motiverade, konstaterar Unionens jurister.
Deras förslag går ut på att man i framtiden ska ha en gemensam turordningslista för tillsvidare- och visstidsanställda. Har de visstidsanställda längre anställningstider än de tillsvidareanställda och tillräckliga kvalifikationer, blir det de som tar över de "fasta" jobben på ett företag som ska göra sig av med personal.
I förslaget ingår att Unionen accepterar att arbetsgivarna kan anställa för kortare perioder utan att behöva ange särskilda skäl för detta. Det innebär också att de visstidsanställda blir möjliga att säga upp.
Som motprestation ska visstidsanställningar omvandlas till en tillsvidareanställning redan efter två år, i stället för tre som i dag är vanligt på Unionens avtalsområden. Dessutom vill man att det ska räcka med sex månader för att få återanställningsrätt.
Martin Wästfelt tror dock inte att idén kan bli aktuell redan i höstens avtalsförhandlingar.
- Nej, det här är en sak som lämpar sig för huvudavtalsförhandlingar. Man ska aldrig säga aldrig, men det är svårt för en enskild bransch att gå i bräschen i den här frågan.
Idén presenteras i Almedalen nästa vecka. En något ovan situation för Unionens jurister.
- Det är ovanligt att vi går ut med något i den här typen av frågor, säger chefsjuristen Martin Wästfelt som är noga med att poängtera att det inte rör sig om en färdig lösning.
- Vi vill stimulera debatt för att hitta en väg framåt i en låst position. Vi måste inta en kreativ roll och själva komma med idéer, inte bara reagera på vad alla andra säger.