Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SSAB-klubbarna oense om löneskillnader

Tjänstemännen på SSAB i Luleå kan ha högre lön än kollegorna på andra orter. Det tror Unionens klubbordförande på SSAB i Oxelösund Bo Jerräng som vill se över lönerna på hela företaget.
Niklas Hallstedt Publicerad

Det pågår redan en harmonisering av villkoren på SSAB. Beroende om man jobbar i Oxelösund, Borlänge eller Luleå har anställningsvillkoren sett olika ut. Det handlar bland annat om flexregler, ersättningar för jourtid och semesterdagar som inte tagits ut.

- Det kan vara nog svårt att komma överens. De som lyckats deala till sig bra villkor vill så klart inte släppa dem, säger Uno Granbom, Unionens ordförande på SSAB i Luleå.

- Men det är inte så jättestora skillnader. I en del fall har Oxelösund haft bättre villkor, i andra fall är det vi eller Borlänge.

Enligt Uno Granbom har harmoniseringen ingenting med lönerna att göra.

Det håller inte Bo Jerräng i Oxelösund med om.
- Är det en harmonisering ska det vara lika lön för lika arbete. Jag har en känsla av att vi har lägre löneläge än i Luleå. Vi vill att man i första steget ser över lönerna för skiftgående tjänstemän. Jag tror att det kan skilja ett par, tretusen kronor i månaden. Nästa steg blir att titta på hur det ser ut överhuvudtaget.

Skulle det visa sig att löneskillnaderna är motiverade så är det inte mycket att säga om, anser Bo Jerräng.
- Men då har man i alla fall fått slut på debatten.

Uno Granbom är för sin del tveksam till en lönejämförelse av det slag som Bo Jerräng vill ha.
- Förutsättningen är att man har ett klart och tydligt system och vet vad företaget vill premiera. Det saknar jag. Det är svårt att jämföra olika godtyckliga system.

 Uno Granbom tror för sin del inte att lönerna skiljer mellan Luleå och de övriga orterna.
- Den känslan har jag inte. Det är fullständigt ärligt.

Ola Parten, som är klubbordförande på SSAB, tror även han att det kan finns löneskillnader. Men anser att fackklubbarna bör hantera frågan själva i första hand. I dag har de inte insyn i vad deras respektive medlemmar tjänar.
- Man börjar internt så att säga, utan att blanda in arbetsgivaren. Då kan vi styra det på ett annat sätt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.