Med bara en dryg vecka kvar till julafton är det inte konstigt att många känner sig extra stressade just nu. Inte nog med allt som behöver fixas innan julfirandet kan dra igång där hemma. Ofta har man också extra mycket att göra på jobbet innan man kan ta ledigt.
När det är så här pressat uppstår konflikter lättare . Det behövs inte så mycket för att känslorna ska svalla, vilket också kan vara utmattande.
- När vi ställs inför höga krav, så får vi också lägre irritationströskel, och överreagerar lättare. Och det första vi ger oss på då är de vi har omkring oss, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm.
Enligt en undersökning från förra året känner sig nästan åtta av tio svenskar stressade inför julen. Värst är det bland kvinnorna, där fyra av tio uppgav att de kände sig stressade eller mycket stressade, medan bara hälften så många män upplevde samma sak. När det gäller julfirandet tycks vi alltså vara långt ifrån jämlika.
Vad händer i kroppen när vi blir så här stressade?
- Det som reglerar humöret i hjärnan varvar upp och börjar dra igång det så kallade autonoma systemet, som styr hjärtat, blodtrycket och så vidare. Om man varvar upp så reagerar man exempelvis genom att hjärtat slår fortare, och då varvar man upp ännu mer på grund av det. Så det blir alltså som en ond cirkel, säger Torbjörn Åkerstedt.
- Sedan utsöndras stresshormoner som cortisol, som behövdes redan när vi skulle försvara oss i djungeln. Man behöver mer energi och börjar svettas. Det handlar om grundläggande biologiska funktioner som behövts för att vi ska kunna överleva, där kroppen reagerar på stress genom att förbereda sig på en kamp- eller flyktsituation. Och så reagerar vi alltså än i dag, även om det inte är så tidsenligt. Alternativet skulle vara att spela död, det vill säga att man slutar bry sig och blir deprimerad.
Vad kan man göra för att bli mindre stressad?
- I grunden handlar det om att skära ner kraven på sig själv och inte heller överreagera på andras krav. Man kan försöka tänka på att ALLT kanske inte är så viktigt att göra på en gång, man kan kanske göra en del senare i stället. Annars bidrar man till sin stressreaktion.
- I det här ingår kanske att lämna över en del till andra. Men risken är att man då måste övervaka vad andra gör, så att de gör rätt, vilket ju också är stressande. Då blir man kanske ändå bara förbannad och stressad därför att de inte gör som man vill.
- Sen är det ju inte heller säkert att resten av familjen eller kollegorna uppskattar att man försöker lägga på dem saker, det kräver en relativ samstämmighet.
- Och man kan ju också ha en chef som kräver att allt ska vara klart innan man går på julledighet.
Hur undviker man att dra igång konflikter?
- Allt är så klart lättare sagt än gjort. Men att räkna till tio och inte gå ut med en omedelbar reaktion är klokt.
- Sedan får man försöka ha överseende med kollegor och andra som brusar upp. Att svara vänligt på en provokation kan ha en fantastisk effekt, om man klarar av att göra det.