Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ska facken placera i aktier?

Publicerad

Ska facken placera i aktier?

Fackföreningarnas tillgångar har sjunkit miljarder i värde på den senaste tidens börsnedgång. SIF har en stor del av sin strejkkassa placerad i aktier. Totalt är tillgångarna värda närmare nio miljarder kronor. Trots fallet på börsen är det långt kvar innan förbundet gjort en dålig affär på sina placeringar.

Peter Palmegrund, 43, ambassadtjänsteman, Stockholm


–Nej, det är dumt att spela med medlemmarnas pengar på det viset. Det finns ju privatiserad sjukvård och äldrevård man kan satsa på. Jag skulle gärna ge en viss andel av min fackavgift till vård, skola och omsorg.

Joel Jansson, 22, arbetssökande, Sollentuna


–Det beror på vilken politisk ståndpunkt facket har. Facket kanske inte gör sitt jobb när det har ekonomiska intressen i ett företag där de ska företräda medlemmarna. Svaret blir nog nej ändå.

Lis Johles, 38, psykolog/egen företagare, Saltsjö-Boo


–Om det är läkemedel och bioteknik. Det investerar jag själv i. Folk stressar och blir utbrända. De kommer att behöva medicin. Sedan tycker jag att man ska investera i Sverige, eftersom det är svenska folkets pengar.

Jeanette Jannerman, 31, säljare, San Fransisco


–Nej, det tycker jag faktiskt inte. Jag tycker inte att man ska spela med medlemmarnas pengar. Det borde finnas tryggare placeringar.

Frank Dövle, 45, egen företagare, Stockholm


–Ja, det är väl bra. De får ju tillbaka pengarna.

Ellinor von Wittrock Aller, 81, pensionär, Skarpnäck


–Nej, det tycker jag inte. Det kan skapa en beroendeställning. De kan väl spara pengarna i stället.LINDA SVENSSON© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.