Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Självkännedom ger bättre chefer

Vill du bli en bättre ledare? Börja med att fråga dig hur väl du känner dig själv. Det säger Nina Karlsdottter, ledarskapscoach på Unionen.
Ola Rennstam Publicerad
Nina Karlsdotter

Tydlighet och trovärdighet. Det är de två viktigaste egenskaperna för en ledare, enligt Nina Karlsdotter som är en av Unionens experter på ledarskapsfrågor.
Men för att komma dit måste man först och främst få en insikt och kunskap om vem man själv är. Nina Karlsdotter betonar vikten av att tänka på vilka signaler man sänder ut.

- Precis som barn härmar sina föräldrar så gör medarbetare inte som chefen säger - utan som chefen gör. Därför är det väldigt viktigt att man funderar över vad man ska säga och vad man gör. Men ofta säger chefen en sak och gör en helt annan, säger hon.
- Är man tydlig och trovärdig kan många konflikter undvikas och det blir också lättare att ta tuffa beslut om man är trygg i sig själv.

Under Unionens timslånga lunchseminarium på Elmia arbetsmiljömässa gav Nina Karlsdotter sin bild av ledarskap och vad som kännetecknar en ledare. Ett 50-tal chefer dök upp på evenemanget, vilket innebar fullsatt.
- Vi jobbar generellt för dåligt med ledarskapsfrågor och eftersom mässans tema i år var just chefer var det naturligt att hänga på. Behovet av ledarskapsaktiviteter är stort både bland våra chefsmedlemmar och egna företagare. Med det här seminariet vill vi visa att vi verkligen satsar på dem, säger Bengt Lindquist, ombudsman på Unionen.

Förutom lunchseminariet hade Unionen även en monter på arbetsmiljömässan i Jönköping. Trots att förbundet existerat i snart ett halvår kretsade många av besökarnas frågor kring vad Unionen egentligen är för något och vad man står för.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.