Det är den hittills längsta avtalsperioden. De flesta andra avtal löper på 18 till 24 månader. Det tredje året i avtalet för de fastighetsanställda tjänstemännen är möjligt att säga upp.
- Fastighetsbranschen är stabil och det gör att vi kan diskutera mer långsiktiga lösningar. Om något särskilt skulle inträffa kan vi ju säga upp det sista året, säger Krister Strålberg, avtalsansvarig hos Unionen.
I branschen finns runt 9 000 tjänstemän. Hälften av dem finns i privata fastighetsbolag medan de övriga arbetar i kommunala och kooperativa företag. Unionen har 3 500 medlemmar i branschen. Dessutom har Ledarna, SKTF, Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Jusek och Sveriges Arkitekter skrivit under samma avtal.
- Ett treårigt avtal ger våra medlemsföretag bättre möjligheter att överblicka, säger Christian Dieckmann, förhandlingsdirektör hos Fastigo.
Han säger att det finns ett förtroende mellan fack och arbetsgivare och att det är detta som gör det möjligt att sluta långa avtal och avtal utan centralt fastställda lönepåslag.
Sifferlösa avtal är inte nytt i fastighetsbranschen. Christian Dieckmann säger att sådana avtal tvingar företagen att lägga mer tid på lönesamtal och föra en kontinuerlig dialog med de anställda. För att modellen ska fungera behövs fackliga företrädare, anser Fastigos förhandlingsdirektör.
- Vi kan se att de sifferlösa avtalen fungerar. Löneutvecklingen har varit 14 procent de senaste tre åren, säger fackets Krister Strålberg.
Han säger att förutsättningen för de sifferlösa avtalen är att arbetsgivaren ordnar utvecklings-, löne- och uppföljningssamtal och att det finns lönekriterier som är kända av alla anställda.
- Om en anställd har en dålig löneutveckling är det arbetsgivarens skyldighet att rätta till det och skapa en personlig utvecklingsplan, säger Krister Strålberg.
Han påpekar dessutom att de centrala parterna genomför kontinuerliga utvärderingar av löneutvecklingen.