I går meddelade Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe att arbetsgivarorganisationen anser att de centrala avtalen inte bör innehålla några löneökningar nästa år. Dessutom, menar han, är de lönepåslag som Konjunkturinstitutet rekommenderar redan intecknade i många företag.
- Att lokala krisöverenskommelser skulle ha intecknat nästa års löneökningar är en befängd idé. Klubbarna har ställt upp och skjutit på lönerevisionen ett år för att rädda företagen ur krisen. Medlemmarna kommer att uppfatta det som ett svek, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.
Inte heller ger han mycket för Teknikföretagens idé om avtal utan löneökningar.
- Vi ser en oerhört stor fara med nollavtal. Konjunkturinstitutet har till och med i sin prognos kvantifierat risken för hur många jobb som skulle gå förlorade.
Avtal utan centralt beslutade lönepåslag har länge varit en tanke som arbetsgivarna fört fram. Nu har de kraven ökat i styrka.
- Det framstår som de är mer intresserade av att flytta fram sina ideologiska positioner än vad som är bra för företagen och svensk ekonomi, säger Niklas Hjert.
Han medger att de ekonomiska omständigheterna knappast underlättar, men hävdar att samarbetet i Facken inom industrin borgar för en bra avtalsrörelse trots allt.
Unionens krav är centrala avtal med löneökningar. Däremot är man villig att diskutera avtalens längd. För medlemmarna kan man tänka sig att ett ettårigt avtal är att föredra, då man kan vänta sig att företagen har ljusare prognoser om ett år, och löneutrymmet sannolikt är större då.
- Avtalens längd beror på innehållet. Men det är klart att längden måste ägnas särskild uppmärksamhet på grund av det osäkra läget, säger Niklas Hjert.