Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sexistisk reklam retar hotellanställda

Sleep with us, uppmanar en piccolo med uppknäppt uniform på hotellkedjan First Hotels hemsida. Den sexanspelande reklamkampanjen möter stark kritik från fack och anställda.
Johanna Rovira Publicerad

Our first members are getting it on a regular basis, står det intill den förföriskt leende och barbröstade piccolon, som dessutom sitter uppkrupen på en säng. Man behöver inte vara särskilt ekivokt lagd för att få vissa associationer. Enligt tidningen Hotellrevyn ska det också finnas en liknande bild med en lättklädd städerska som kommer med samma förslag.

Både det norska och det svenska hotell- och restaurangfacket har reagerat på kampanjen, som First Hotels ledning anser är humoristisk, enligt Hotellrevyn. Ingen av Unionens medlemmar har dock hört av sig.

- Att vi inte har hört ifrån några medlemmar kan bero på att våra hotellmedlemmar inte är lika utsatta som Hotell- och restaurangfackets, säger Jan Jangsäter, chef på en av Unionens förhandlingssektioner.

- Men man kan verkligen fundera över vad det är för stamgäster de har på First Hotel. Valet av reklamtema verkar vara  ovanligt illa valt.

- Jag tycker det är bedrövligt, säger Johnny Håkansson, ombudsman och tidigare ansvarig för Hotell- och restaurangavtalen.

- Med tanke på att man vet att hotellens yrkesgrupper, framför allt städerskorna, utsätts för en hel del skamliga förslag och har det jobbigt med gäster som inte kan bete sig, är det illa att spä på ytterligare med sådana här antydningar.  Jag tycker de borde dra tillbaka kampanjen.

Ursprungligen var det tänkt att de anställda också skulle bära knappar med texten Sleep with us, men den delen av kampanjen togs bort tidigt, enligt Hotellrevyn. Kampanjen är anmäld till Reklamombudsmannen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.