Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Semesterlagen för dummies

Semester innebär att man kan koppla ur hjärnan och ägna
sig åt att vegetera i hängmattan. Men det kan vara smart att ha lite hum om semesterreglerna så att du inte blir snuvad på semesterpengar av okunniga eller illvilliga arbetsgivare. Här lite hjälp på vägen.
Johanna Rovira Publicerad
  •  Alla anställda har rätt till minst 25 dagars semester enligt semesterlagen.
  • Ett fåtal av Unionens kollektivavtal har fler semesterdagar och inom till exempel kommun och landsting finns så kallad gubbvecka - en extra semestervecka om du fyllt 40 år. Gubbveckan har dock anmälts till diskrimineringsombudsmannen för att den diskriminerar yngre.
  • Även om du är ny på jobbet har du rätt till semester, men du får bara ersättning för den tid du varit anställd om inte arbetsgivaren går med på att ge dig förskottssemester.
  • Har du förskottssemester avskrivs den efter fem år om det finns kollektivavtal. Eller om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist dessförinnan.
  • Du har rätt till semester även om du varit föräldraledig eller sjukskriven.
  • Arbetsgivaren kan inte tvinga dig att ta obetald semester.
  • Du har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under juni-augusti.
  • Du kan spara semesterdagar i fem år om du säger till att du vill spara.
  • Du måste ta ut årets semester innan du förbrukar sparade dagar. Tänk dig att semesterdagarna är bullar. Du får 25 nya bullar varje år. Du måste alltså äta de 25 färska bullarna innan du går loss på sparade gamla bullar. Du har rätt att spara allt utöver 20 färska bullar i fem år, sedan kan arbetsgivaren byta ut de torra gamla femåriga bullarna mot pengar i stället.
  • En del arbetsgivare försöker fresta dig att byta ut övertidsersättning mot extra semesterdagar. Stå emot frestelsen. Det är oftast en mycket smartare affär att behålla övertiden eftersom du får mer bullar för pengarna. 

Fakta

Sverige har flest dagar

Sveriges befolkning har i genomsnitt 33 dagars semester per år vilket är mest i Europa enligt EU:s fond för levnads- och arbetsvillkor. I Danmark och Tyskland har man i genomsnitt 30 semesterdagar och i Norge, Finland, Frankrike och Österrike 25 dagar. Minst semester, 20 dagar, har man i Baltstaterna, Ungern, Polen, Slovenien, Belgien, Cypern och Irland.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.