Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Se till att vara försäkrad!

Ett benbrott eller en stulen kamera kan sannerligen sabba skidsemestern. Men med rätt försäkring kan åtminstone den ekonomiska skadan minimeras.
Anita Täpp Publicerad

Att behöva tänka på tråkigheter, som risken för olyckor, innan man far i väg på skidsemestern är inte kul. Men klokt, om man skulle ha oturen att bli en av de runt 10 000 utförsåkare som skadar sig i de svenska slalombackarna varje år. Om du har en hemförsäkring ingår alltid ett reseskydd i 45 dagar. Det är särskilt viktigt om du åker på en skidsemester utomlands. Inom EU har du rätt till akut sjukvård men behöver ändå hemförsäkringens reseskydd eller en separat reseförsäkring om du exempelvis skulle behöva sjuktransport hem.

Allra viktigast är reseskyddet för den som reser längre bort. Om man till exempel skadar sig allvarligt i USA kan intensivvård på ett sjukhus kosta 40 000 kronor per dygn och ett ambulansflyg nära miljonen. Är man oförsäkrad får man stå för den kostnaden själv.

Om du skadas i skidbacken är det också bra att ha tecknat en olycksfallsförsäkring. Om din skada leder till en bestående nedsättning av din fysiska eller psykiska funktionsförmåga kan ersättning för medicinsk invaliditet betalas ut.

En del olycksfallsförsäkringar ger också ersättning för så kallad ekonomisk invaliditet, om skadan leder till att ens arbetsförmåga blir permanent nedsatt med minst 50 procent.

Många olycksfallsförsäkringar ger dessutom ersättning för kostnader man haft i samband med sin skada, som läkarbesök, tandvårdskostnader och rehabilitering.

Olycksfallsförsäkringen gäller alltid vid normal åkning i slalombacken. Om du brukar åka off-pist, i liftgator och lavinfarliga områden bör du alltid kontrollera villkoren noga innan du tecknar en försäkring, då den inte alltid gäller vid en sådan, "mer riskfylld" åkning.

Barn är alltid försäkrade av kommunen via sitt dagis eller sin skola. Men eftersom en del gäller dygnet runt medan andra inte gör det är det viktigt att kontrollera villkoren.

Om man har tecknat en särskild sjuk- och olycksfallsförsäkring för barnet kan man få en invaliditetsersättning vid en svår olycka.

Barnförsäkringar ger ofta ersättning för nedsatt funktionsförmåga liksom för nedsatt arbetsförmåga i framtiden.

Men eftersom försäkringsbolagens villkor är olika bör man sätta sig in i hur den försäkring man valt fungerar.

Om man inte är försäkrad på något annat sätt, eller vill ha ett extra skydd, kan Folksams utförsåkarförsäkring vara ett alternativ. Den är förhållandevis billig och gäller för hela familjen under ett år. Men ersättningen är ganska låg jämfört vad man kan få från andra försäkringar.

För att gardera sig mot att förlora pengar om den planerade skidsemestern inte blir av, som om någon blir sjuk, behöver man ett avbeställningsskydd.

Det kan exempelvis köpas som ett tillägg till hemförsäkringens reseskydd. Om du betalar en större del av resan med ditt bankkort, som Visa eller Eurocard, ingår ofta en avbeställningsförsäkring.

Bra försäkringsinformation finns på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Fakta

Vid utlandsresan:

  • Beställ EU-kortet (Europeiska sjukförsäkringskortet) från Försäkringskassan i god tid för att kunna ta med på resan.
  • Ta också med det servicekort/utlandsresekort som intygar att du har en hemförsäkring med reseskydd. Om du inte fått ett sådant med försäkringsbrevet, kontakta försäkringbolaget.

Vid skada:

  • Skaffa läkarintyg från första dagen där läkarens ordination om exempelvis vila på rummet framgår tydligt. Om en del av semestern blir förstörd på grund av en skada/sjukdom kan man enligt villkoren i en del reseförsäkringar få ersättning för det  
  • Spara alla kvitton på inköp.

Vid stöld:

  • Gör en polisanmälan
  • Spara alla kvitton på inköp

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.