Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Scania blir tyskt

Wallenbergs bolag Investor och Wallenbergstiftelserna säljer sina innehav i Scania till tyska Volkswagen. Men Scania blir kvar som varumärke och huvudkontor i Södertälje.
- Vi föredrar Volkswagen som ägare framför MAN och känner ingen omedelbar oro, säger Unionenklubbens ordförande Håkan Thurfjell.
Ola Rennstam Publicerad

I och med Volkswagens köp av Investors aktiepost i Scania ökar ägarkoncentrationen i bolaget. Genom köpet ökar VW sitt ägande i lastvagnstillverkaren till 68,6 procent av rösterna och 37,7 procent av kapitalet.

Volkswagen har för avsikt att behålla såväl huvudkontor som kompetenscenter i Södertälje. Den tyska fordonstillverkaren säger sig inte heller vilja göra några förändringar i Scania som kommer att påverka de anställda i bolaget negativt.

I media har det dock förekommit spekulationer kring att Volkswagen planerar att slå samman MAN och Scanias lastbilsverksamhet i ett nytt bolag som även skulle rymma Volkswagens lastbilsrörelse. Men detta är inget som Unionenklubben hört talas om.

- Vi kommer att ha kvar vårt varumärke och huvudkontor i Sverige och få leva vårt eget liv så vi känner ingen omedelbar oro. Men det kommer att finnas samordningsvinster att göra i form av en del gemensamma projekt och när nya modeller ska tas fram, säger Håkan Thurfjell.

Affären kom inte som någon överraskning för facken.

- Det var väntat att något skulle hända, Volkswagen har köpt upp aktier under flera års tid. Vi föredrar Volkswagen som ägare framför MAN. Börsnoterar man företag blir det så här, det är bara gilla läget. Men vi har inte glömt att Investor ville sälja oss till Volvo för åtta år sedan, det här är bättre lösning än Volvo, säger Håkan Thurfjell.

IF Metalls Verkstadsklubb på Scania i Södertälje är inte heller orolig inför de nya ägarförhållandena.

- Vi har erfarenhet av Volkswagen som en bra, långsiktig industriell ägare. Det viktiga för oss är att Scania får fortsätta som ett självständigt bolag, med egen teknisk utveckling och eget huvudkontor, säger ordförande Johan Järvklo.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.