Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saabs skulder skrivs av

I dag klockan 11 godkände tingsrätten ackordet som innebär att 75 procent av Saabs skulder skrivs av. Fordringsägarna var i stort sett positiva. Den enda som sade nej var svenska staten.
Anita Täpp Publicerad 17 juni 2009, kl 11:54

Anette Hellgren är Unionens klubbordförande på Saab Automobile i Trollhättan.- Det är väl en princip man har, att det är statens pengar. Men resten av ägarna har sagt ja till ackordet, säger Anette Hellgren, Unionenklubbens ordförande.

Det var det andra positiva beskedet på två dagar för de anställda på Saab i Trollhättan. I går stod det klart att Koenigsegg Group har tecknat en avsiktsförklaring med Saabs ägare General Motors om ett övertagande. Den 10 juli ska definitivt kontrakt skrivas under.

- Det känns jättebra. De har visat sig vara starka entreprenörer med många bra idéer. Jag tror att de kommer att göra något bra av vårt varumärke.

Att det är en sådan liten biltillverkare som tar över, är inte det ett bekymmer?

- Det är det som är utmaningen. De har ingen erfarenhet av storskalig biltillverkning. Men det har vi. Det kommer nog att bli ett ömsesidigt givande och tagande. Det kan bli hur bra som helst.

I går framkom uppgifter om kraftiga neddragningar. Kommentar?

- Det kom fram i Rapport att någon skulle ha sett en annan affärsplan än den vi har. Det är inget som varken vi från facket eller vår vd har hört något om. Det är viktigt att betona att det bara är ett rykte. Koenigsegg Group har ställt sig bakom vår affärsplan.

- Vi tar ju hem en massa produktion och utveckling. Det kan betyda att vi så småningom kommer att behöva anställa.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.