Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saabfacket misstror rykten om konspiration

Inför den planerade försäljningen av Saab i juni florerar nu uppgifter om vilka de kvarvarande budgivarna är. Att Saabs ägare GM skulle dölja sig bakom en av budgivarna med en hemlig agenda är inget som Anette Hellgren, klubbordförande på Saab, tror på.
Anita Täpp Publicerad

Enligt GT är kinesiska Geely, italienska Fiat och en tysk affärsbank de kvarvarande budgivarna på Saab.
Anette Hellgren är Unionens klubbordförande på Saab Automobile i Trollhättan.- Det är ju bara rykten. Och vilka som pekas ut som budgivare beror på vilken tidning du läser, säger Anette Hellgren, Unionens klubbordförande.

Bakom banken sägs Saabs ägare,General Motors, GM självt stå. Skälet uppges vara att GM vill ha koll på vad den svenska ledningen gör och kunna sätta stopp för att Saab hamnar i fel händer genom att lägga ett eget bud.

Enligt GT uppger tidningens källor att GM-chefen Fritz Henderson siktar på att lägga ner Saab eftersom han är rädd för att en konkurrent annars kommer åt den svenska biltillverkarens teknologi och kunnande.
- Spekulationerna om en kupp från GM-chefens  sida saknar helt substans. Det har jag aldrig hört talas om, säger Anette Hellgren.

Som facklig representant i bolagsstyrelsen får hon mer information än många andra, påpekar hon.
- Och av de diskussioner som förs där så tycker jag att läget känns förhoppningsfullt. Vi följer vår plan och det finns inget som oroar i dag.

Skulle ni helst vilja bli ett eget bolag?
- Vi ska ju bli ett eget bolag, som steg ett, enligt GM. Men sen tror vi inte vi kan klara oss själva utan behöver samarbeta eller vara ägda. Det är för tufft att stå ensamma.

Enligt planen ska Saab vara sålt i juni. Blir det så?
- Jo, det tror jag.

Hur mycket kan facket påverka vilken köpare det blir?
- När det återstår två, tre budgivare tror jag att man kommer att fortsätta bry sig om betydelsen av ett bra samarbete mellan fack och företag. I slutändan är det GM som avgör men man kommer säkert att lyssna på vad vi tycker. Om vi sedan blir tungan på vågen när det gäller en ny ägare är svårt att säga, säger Anette Hellgren.

- Men vi kommer säkert att kunna påverka formerna för samarbetet mellan fack och arbetsgivaren, så att vi kan ha en fungerande relation också framöver.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.