Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saab-chef utsedd till bästa chefen

Peter Dörrich är namnet på chefen som får motta Positions chefspris. Enligt tidningens jury är han "rätt person på rätt position".
Dag Bremberg Publicerad 16 november 2011, kl 09:20

Peter Dörrich är 51 år och har haft olika positioner inom Saab, bland annat i USA. Han är nu chef för Projektcenter vid Saab Automobile i Trollhättan.

- Jag vill ha ett ledarskap som är rätt i tiden, jag är inte mycket för hierarkier. Ledarskapet ska vara ett verktyg för individer, inte tvärtom. I Saab är det väldigt öppet och prestigelöst, det är vår styrka.

Peter Dörrich har under den stormiga tid som de Saabanställda genomlevt varit ett föredöme genom att snabbt hålla sina mellanchefer informerade om alla turer.

Priset överlämnas på onsdagen i samband med Kompetensmässan, av tidningen Positions redaktör Dag Bremberg.

Juryns motivering:

Peter Dörrich är väl värd att motta Positions chefspris 2011.

500.000 medlemmar i Unionen har haft chansen att nominera den populäraste chefen och av alla nominerade har tidningens jury ansett att han är den bäste.

Han hyllas av såväl chefskollegor som medarbetare och Unionens ombud med ord som "trygg, uppmuntrande, empatisk, målmedveten, informativ."

Han värnar om alla individer i sin grupp, stöttar och pushar, tar sig tid att lyssna och guida till bra lösningar. I den turbulenta situation som Saab länge varit i har Peter Dörrich varit en trygg och informerande ledare som alltid varit tillgänglig och visat medkänsla.

Förutom äran får Dörrich 20 000 kronor. Tanken är att pengarna ska kunna användas till personlig utveckling.
Förra årets pristagare var Dag Erenius, Akzo Nobel, Malmö, som valde att använda sina prispengar till en retreat i Dalarna.

Position är Unionens chefstidning och den snabbast växande chefstidningen i Sverige.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.