Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så undviker ni att krascha relationen på semestern

Hur ser man till att den efterlängtade sommarsemestern blir ett lyft för relationen eller hela familjen?
- Viktigt är att alla, också barnen, får klart för sig hur stor semesterkassan är och att man är överens om vad pengarna ska användas till, säger relationsexperten Ingemar Gens.
Anita Täpp Publicerad

Men det allra viktigaste är att man planerat semestern ordentligt.
- Det blir lätt så att den inte alls är genomtänkt och att allas röster är hörda, utan det tas ett beslut bara. Men det är bra om alla berörda accepterar vad som ska ske.

- Om man inte kan göra alla nöjda i år får man försöka förhandla och göra det den andre vill nästa semester i stället. Annars hinner man inte långt innan någon börjar sura, för att den känner sig överkörd och då blir det ju bara tråkigt.

 Att ha realistiska förväntningar på semestern är också viktigt, säger Ingemar Gens.

- Om man exempelvis åker långt bort, som till Thailand, så kan förväntningarna stå i proportion till resans längd. Men det kan också vara jobbigt att åka så långt bort, till en annan kultur med annan mat och så vidare. Och då är det bra att alla som ska med får veta det.

Brist på pengar kan skapa många problem. Därför bör alla vara medvetna om hur stor semesterkassan är och vara överens om hur pengarna ska användas.

- Normalt ska man inte dra in barnen i sådant som de ändå inte kan påverka. Men när det gäller semesterkassan så ska man ha en ganska öppen dialog om det. Och det är faktiskt bra för familjens sammanhållning, säger Ingemar Gens.

Det första man bör göra är att räkna efter och se vad man egentligen har råd med, påpekar han. Och man behöver inte alltid resa bort. Barn kan tycka det är jättehäftigt att bo på ett lyxhotell med pool även om det ligger nära hemmet.

- Alla måste också inse att man kan tvingas avstå från något för att få något annat. Själv kanske man tycker att om jag bara får ta en drink i restaurangen varje kväll så kan jag vara med när dom andra åker karusell på nöjesparken en dag.

Hur löser man problemet med att den ene i förhållandet fasar över det årliga besöket hos den andres släktingar?

- Då måste den andre vädja och förklara att det här är väldigt viktigt för mig och kanske också påpeka att släktbanden ju också är viktiga för barnen. Sedan får man försöka förhandla så att båda blir nöjda. Man kanske kan bestämma att om man åker till släktingarna i några dagar så kan man göra något som den andre verkligen vill göra sedan.

- I en välvillig familj går sådant här säkert att lösa så att alla blir nöjda. Och all sådan omtanke, som grundar sig i en gemensam önskan om att det ska bli bra för båda, stärker förhållandet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.