Lite hostig och snorig igen? Om det kan vara till någon tröst är du knappast ensam om att känna dig skruttig. Med hösten kommer förkylningarna som har en tendens att avlösa varandra. De är inte farliga men otroligt trista.
Men det finns ett bra knep som skrämmer väck virus och bakterier. Och det stavas inte c-vitamin utan handhygien.
- Handhygien är a och o eftersom de flesta förkylningsvirus smittar via handkontakt. Jag blir lika förvånad varje gång jag ser människor hosta i händerna. När du sen lägger handen på något eller någon så sprids viruset. Hosta i armvecket, skriv det med stora bokstäver. Det är en utmärkt åtgärd som minskar smittorisken, säger Kerstin Mannerquist, hygiensjuksköterska på Smittskyddsinstitutet.
Så hosta i armvecken och tvätta händerna ofta, särskilt i förkylningstider. Handsprit på jobbet eller hemma kan vara en åtgärd när förkylningarna känns ovanligt envisa. För det går aldrig att få mobiltelefoner, tangentbord och dörrhandtag, ställen där virus och bakterier frodas, sterila. Men händerna går att få hyfsat rena.
Det är inga konstigheter egentligen. Varenda dagisunge får lära sig att tvätta händerna före maten och efter toabesök. Med vuxna är det värre´.
- Det har gjorts olika mätningar på hur ofta vi tvättar händerna efter ett toalettbesök. Mätningarna visar att det är förskräckande få som gör det. Och tvättar man inte händerna efter toabesök då är risken stor att man inte tvättar händerna särskilt ofta alls.
En förkylning orsakas näsan alltid av virus och mot det finns inget botemedel. Men förkylningar går att lindra.
Ta en Alvedon, skippa träningspasset, drick mycket vätska och håll dig hemma en dag från jobbet om det går. Små åtgärder som kan göra stor skillnad.
- En snorig person kan absolut gå till jobbet. Det går inte tvinga någon att sjukskriva sig men känner man sig riktigt risig så är mitt råd att stanna hemma en dag. Då undviker man att smitta andra, särskilt när smittorisken är störst de första dagarna innan förkylningen helt brutit ut, säger Kerstin Mannerquist.