Kombinationen av värme och provisoriskt leverne med därtill dålig hygien ökar risken för matförgiftningar sommartid. Speciellt grillad mat tycks vara ett populärt tillhåll för allehanda bakterier som lätt kan förvandla semestern till en veritabel mardröm.
Allt kött är normalt besudlat med bakterier, även om det kommer direkt från affären eller slakteriet. Blir köttet bara ordentligt genomgrillat är det ingen fara, men av någon anledning har vi ofta alldeles för bråttom vid grillen.
Taskigt grillat griskött kan dessutom härbärgera parasiter. Illa grillad kyckling kan hysa campylobacter som ger upphov till svåra diarréer. Salmonella trivs bäst utomlands i dåligt grillat kött men det händer med jämna mellanrum att det hittas i Sverige i importerat kött. Listeria, som gärna håller till i kött, behöver friska personer inte oroa sig för, men gravida och immunförsvagade bör se upp med den bakterien också.
När du grillar utomhus eller lagar mat i sommarstugan har du ofta inte samma möjligheter att tvätta händerna lika noga som annars. För att slippa diska ett extra fat kanske du lägger tillbaka det grillade köttet på fatet där du haft det råa köttet? Ajaj - sådan korskontamination kommer du att ångra bittert när du ligger hulkande över hinken några timmar senare.
Undersökningar visar att runt en tredjedel av befolkningen har stafylokocker i näsan. Och eftersom våra fingrar titt som tätt gör besök i näsborrarna, finns bakterien även på våra händer. Att stoppa fingrarna i munnen är inte någon fara, men kommer de otvättade händerna i kontakt med lagad mat, som sedan får stå i värme, finns det all anledning att vara skeptisk.
När det är varmt bildar bakterierna i livsmedlet ett toxin - ett gift som är värmestabilt. Det hjälper alltså inte att till exempel pizzan med stafylokockkryddad skinka är rykande het, du kan bli sjuk ändå
Sommarsjuka, som ger ganska harmlösa diarréer och magknip, orsakas oftast av en jordbakterie som är världens snabbaste. Den bildar sporer och förökar sig genom delning var nionde minut. Bakterien frodas i mat som får svalna för länge i rumstemperatur. Sommarsjuka kan också orsakas av färskpotatis med gröna fläckar.
Fakta
Undvik matförgiftning
- Var extra noga med hygienen sommartid. Tvätta alltid händerna innan du handskas med mat och byt disktrasa varje dag. Tvätta disktrasorna i tvättmaskin vid minst 60 grader.
- Undvik korskontaminering, dvs använd inte samma kniv till rått kött och salladsgrönsaker.
- Se till att hålla en obruten kylkedja på alla livsmedel. Ta gärna med en kylväska till affären så att maten inte hinner bli varm under transporten hem.
- Skaffa kylskåpstermometer och häng på gallret i kylskåpet. Temperaturen i kylskåpet ska ligga kring fyra grader. Åtta grader är alldeles för varmt.
- Se till att köttet är ordentligt grillat och att maten serveras het. Den som åker utomlands bör vara försiktig med råa grönsaker, som kan ha sköljts i dåligt vatten. Skaldjur, grillad kyckling och mjukglass är andra livsmedel som man bör vara försiktig med.
- Kyl snabbt ned livsmedel som ska sparas. Sätt inte in stora varma grytor i kylen, utan häll över i mindre burkar eller sätt grytan i kallt vatten i diskhon och rör om. 45 procent av all matförgiftning orsakas av för långsam nedkylning av tillagad mat.
- Om du under semestern blir så sjuk att du inte är arbetsför, kan du sjukskriva dig omgående och räkna bort den tiden.