Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så slipper du sommarbakterier

Det är inte bara semsterfirare som njuter i fulla drag av sommarvärmen - det gör även allehanda otäcka bakterier. De förökar sig med frenesi så här års och kan förpesta semestern för den som slarvar med mat och hygien.
Johanna Rovira Publicerad

Kombinationen av värme och provisoriskt leverne med därtill dålig hygien ökar risken för matförgiftningar sommartid. Speciellt grillad mat tycks vara ett populärt tillhåll för allehanda bakterier som lätt kan förvandla semestern till en veritabel mardröm.

Allt kött är normalt besudlat med bakterier, även om det kommer direkt från affären eller slakteriet. Blir köttet bara ordentligt genomgrillat är det ingen fara, men av någon anledning har vi ofta alldeles för bråttom vid grillen.

Taskigt grillat griskött kan dessutom härbärgera parasiter. Illa grillad kyckling kan hysa campylobacter som ger upphov till svåra diarréer. Salmonella trivs bäst utomlands i dåligt grillat kött men det händer med jämna mellanrum att det hittas i Sverige i importerat kött. Listeria, som gärna håller till i kött, behöver friska personer inte oroa sig för, men gravida och immunförsvagade bör se upp med den bakterien också.

När du grillar utomhus eller lagar mat i sommarstugan har du ofta inte samma möjligheter att tvätta händerna lika noga som annars. För att slippa diska ett extra fat kanske du lägger tillbaka det grillade köttet på fatet där du haft det råa köttet? Ajaj - sådan korskontamination kommer du att ångra bittert när du ligger hulkande över hinken några timmar senare.

Undersökningar visar att runt en tredjedel av befolkningen har stafylokocker i näsan. Och eftersom våra fingrar titt som tätt gör besök i näsborrarna, finns bakterien även på våra händer. Att stoppa fingrarna i munnen är inte någon fara, men kommer de otvättade händerna i kontakt med lagad mat, som sedan får stå i värme, finns det all anledning att vara skeptisk.

När det är varmt bildar bakterierna i livsmedlet ett toxin  - ett gift som är värmestabilt. Det hjälper alltså inte att till exempel pizzan med stafylokockkryddad skinka är rykande het, du kan bli sjuk ändå

Sommarsjuka, som ger ganska harmlösa diarréer och magknip, orsakas oftast av en jordbakterie som är världens snabbaste. Den bildar sporer och förökar sig genom delning var nionde minut. Bakterien frodas i mat som får svalna för länge i rumstemperatur. Sommarsjuka kan också orsakas av färskpotatis med gröna fläckar.

Fakta

Undvik matförgiftning

  • Var extra noga med hygienen sommartid. Tvätta alltid händerna innan du handskas med mat och byt disktrasa varje dag. Tvätta disktrasorna i tvättmaskin vid minst 60 grader. 
  • Undvik korskontaminering, dvs använd inte samma kniv till rått kött och salladsgrönsaker.
  • Se till att hålla en obruten kylkedja på alla livsmedel. Ta gärna med en kylväska till affären så att maten inte hinner bli varm under transporten hem.
  • Skaffa kylskåpstermometer och häng på gallret i kylskåpet. Temperaturen i kylskåpet ska ligga kring fyra grader. Åtta grader är alldeles för varmt.
  • Se till att köttet är ordentligt grillat och att maten serveras het. Den som åker utomlands bör vara försiktig med råa grönsaker, som kan ha sköljts i dåligt vatten.  Skaldjur, grillad kyckling och mjukglass är andra livsmedel som man bör vara försiktig med.
  • Kyl snabbt ned livsmedel som ska sparas. Sätt inte in stora varma grytor i kylen, utan häll över i mindre burkar eller sätt grytan i kallt vatten i diskhon och rör om. 45 procent av all matförgiftning orsakas av för långsam nedkylning av tillagad mat.
  • Om du under semestern blir så sjuk att du inte är arbetsför, kan du sjukskriva dig omgående och räkna bort den tiden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.