Kombinationen av värme och provisoriskt leverne med därtill dålig hygien ökar risken för matförgiftningar sommartid. Speciellt grillad mat tycks vara ett populärt tillhåll för allehanda bakterier som lätt kan förvandla semestern till en veritabel mardröm.
Allt kött är normalt besudlat med bakterier, även om det kommer direkt från affären eller slakteriet. Blir köttet bara ordentligt genomgrillat är det ingen fara, men av någon anledning har vi ofta alldeles för bråttom vid grillen.
Taskigt grillat griskött kan dessutom härbärgera parasiter. Illa grillad kyckling kan hysa campylobacter som ger upphov till svåra diarréer. Salmonella trivs bäst utomlands i dåligt grillat kött men det händer med jämna mellanrum att det hittas i Sverige i importerat kött. Listeria, som gärna håller till i kött, behöver friska personer inte oroa sig för, men gravida och immunförsvagade bör se upp med den bakterien också.
När du grillar utomhus eller lagar mat i sommarstugan har du ofta inte samma möjligheter att tvätta händerna lika noga som annars. För att slippa diska ett extra fat kanske du lägger tillbaka det grillade köttet på fatet där du haft det råa köttet? Ajaj - sådan korskontamination kommer du att ångra bittert när du ligger hulkande över hinken några timmar senare.
Undersökningar visar att runt en tredjedel av befolkningen har stafylokocker i näsan. Och eftersom våra fingrar titt som tätt gör besök i näsborrarna, finns bakterien även på våra händer. Att stoppa fingrarna i munnen är inte någon fara, men kommer de otvättade händerna i kontakt med lagad mat, som sedan får stå i värme, finns det all anledning att vara skeptisk.
När det är varmt bildar bakterierna i livsmedlet ett toxin - ett gift som är värmestabilt. Det hjälper alltså inte att till exempel pizzan med stafylokockkryddad skinka är rykande het, du kan bli sjuk ändå
Sommarsjuka, som ger ganska harmlösa diarréer och magknip, orsakas oftast av en jordbakterie som är världens snabbaste. Den bildar sporer och förökar sig genom delning var nionde minut. Bakterien frodas i mat som får svalna för länge i rumstemperatur. Sommarsjuka kan också orsakas av färskpotatis med gröna fläckar.