Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så håller du ångan uppe som arbetslös

Planering är a och o. Håll hårt på rutinerna. Råden kommer från Susanne Perneholm och de riktar hon främst till arbetslösa.
Petra Rendik Publicerad

Hon vet av egen erfarenhet att det är tungt att bli arbetslös, Susanne har på några år blivit av med två jobb. Men hon vet också att det går att komma på fötter hyfsat snabbt igen bara man vill. Nu delar hon med sig av sina upplevelser och ger råd genom att föreläsa och coacha dem som mist sina jobb.

- De flesta jag träffar känner nästan exakt igen sig i min beskrivning av vardagen som arbetslös och hur snabbt det går utför med självkänslan.

För två år sen blev hon uppsagd från ett jobb som restaurangchef. Susanne vägrade att deppa. Hur svårt kunde det vara att få ett nytt jobb, hon som ändå var chef och kompetent? Men dagar blev veckor och med stigande förvåning insåg hon att jobben lyste med sin frånvaro.

De första veckorna som arbetslös gick undan, möten på arbetsförmedlingen, kontakt med a-kassan och alla dessa intyg som skulle fram. Det snurrade på. Men sen kom verkligheten i fatt.

På en månad förvandlades hon från en sund och kreativ person till en handlingsfattig kvinna med dåliga matvanor och sviktande självkänsla. Varför ville ingen anställa henne? Susanne beskriver en meningslös vardag utan rutiner som gjorde henne lat och bekväm.

- När man arbetar har man en strukturerad tillvaro, en identitet, regelbunden inkomst, arbetskamrater. Sen har man inget.

Hon förstod snart att det var hon och ingen annan som fick skapa energi för att nå förändring, för så här kunde hon inte ha det. Egentligen var det inga konstigheter det inser hon nu.

Susanne började leva efter samma rytm som när hon hade ett jobb att gå till. Hon ställde klockan på mornarna, åt frukost, planerade in aktiviteter som om det vore ett arbete och sen slutade hon sin "arbetsdag" en viss tid. Först då var hon ledig.

- Jag är övertygad om att rutiner och struktur ledde till mitt nya jobb på en reklambyrå. Du håller inte hjärnan i trim när du inte gör något. Man måste hitta utmaningar, det kan vara att lära sig att köra om långtradare om man tycker det är otäckt. Genom att hålla igång utstrålar vi en annan energi, tror Susanne, och det kan räcka långt vid nästa anställningsintervju.

Tyvärr blev Susanne arbetslös på nytt i somras men den här gången tillät hon sig inte att slappna av för mycket utan startade eget.

Hon vill skapa nya tankar hos de arbetslösa som leder till förändring. Att få insikt är ofta nödvändigt men inte alltid roligt, det kan göra ont. En kursdeltagare var ovanligt tyst när hon skulle gå. Susanne frågade hur det var fatt och fick till svar "jag har insett hur dåligt jag lever".

Att känna igen sig och veta att man inte är ensam stärker ändå de flesta och gör under med självförtroendet. Det har Susanne märkt om och om igen.
- Vissa tar små  steg i början, andra springer genast. Jag vill inte låta klämkäck men det finns bara två alternativ, det ena är att bestämma sig för att göra något åt sin situation. Det andra är att låta bli.

Fakta

  • Ställ klockan. Du är utan jobb men försök att leva efter samma rytm som när du jobbar.
  • Skaffa något meningsfullt att göra. Skriv, träna, dreja krukor ja vad som helst som du kan planera in i din vardag och som håller hjärnan i trim. Utveckla något du är bra på men bli ännu bättre.
  • Sätt upp delmål och ett slutmål. Identifiera fallgroparna.
  • Har du bestämt dig för en plan, håll dig till den. Låt inte känslorna styra.
  • Motionera och ät vettigt. Dålig mat kan leda till dåliga beslut. Att göra inget kan få kilona att öka och det gör knappast underverk med självkänslan.
  • Gör en budget. Blunda inte för att ekonomin påverkas. Tänk att just nu ser det ut så här men det kommer det inte att alltid göra.
  • Underhåll kontakten med vänner och bekanta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.