I måndags överlämnade Unionen ett varsel om strejk mot sängtillverkaren Carpe Diem i Lysekil. Varslet föregicks av förhandlingar i uppemot ett år och rörde kollektivavtal. Företaget hade sedan tidigare ett så kallat hängavtal med Skogs- och träfacket för de anställda i produktionen. Men för tjänstemännen var det avtalslöst.
När ett fackförbund upplever att man inte kommer längre i förhandlingar har man möjlighet att gå ut i konflikt, vilket var vad Unionen beslutade sig för.
Arbetsgivaren och Medlingsinstitutet måste förvarnas, varslas, om detta minst sju arbetsdagar i förväg. Unionens strejk skulle alltså ha trätt i kraft onsdagen den 17 november.
Medlingsinstitutet utsåg Karl Glimnell, en av sina fem fasta, regionala medlare att medla i konflikten.
- Jag har haft samtal med parterna. Vd på Carpe Diem hade redan påbörjat processen med att kontakta branschorganisationen. De visste nog hur de skulle agera. Det är ett städat företag, ingen aggressiv arbetsgivare som det är i vissa fall.
- Jag är domare, rådman, i Göteborgs tingsrätt, och vi har ibland fall där man förhandlar fram och tillbaka under lång tid, och inte förrän man sätter ut tid för huvudförhandling händer det saker. Det är ofta samma sak i arbetslivet. Inte förrän det finns hot om konflikt händer det något, säger Karl Glimnell.
I det här fallet gick det också snabbt för Carpe Diem att beviljas medlemskap i Trä- och Möbelföretagen.
- Jag tror att det var så att Carpe Diem ägs av ett större bolag som redan är medlem, så därför gick det snabbt, säger Karl Glimnell.
Enligt Kurt Eriksson på Medlingsinstitutet följde processen den normala för den här typen av konflikter.
- Det ovanliga i det här fallet är kanske att det är Unionen som har varslat om konflikt.