Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rökning försvårar karriären

Två av tre svenskar jobbar hellre tillsammans med kollegor som inte röker och står valet mellan två lika meriterade personer som söker samma tjänst skulle häften välja den som låter bli ciggen. Det visar en ny undersökning.
Petra Rendik Publicerad

De flesta vet att rökning leder till en hel del otrevligheter för hälsan, som tandlossning, taskig andedräkt och värsta fall lungcancer.

Men trots det har många svårt att fimpa för gott. Ungefär 1,5 miljon svenskar röker, vissa då och då, andra regelbundet. Kanske kan undersökningen från Novus motivera ytterligare till ett rökfritt liv.

För den visar att de flesta inte vill arbeta ihop med rökare, 66 procent väljer helst en rökfri kollega. Men rökarna tycker annorlunda, majoriteten svarar att det spelar ingen roll om arbetskamraten röker eller inte.

44 procent anser också att rökning påverkar förmågan att utföra jobbet på ett negativt sätt och över hälften, 55 procent, tror att rökning kan vara ett hinder i karriären. 44 procent av rökarna tycks hålla med om det sistnämnda.  

Vid en rekrytering skulle 47 procent välja den som inte röker, även om rökaren hade likvärdig kompetens och erfarenhet. 80 procent av rökarnas skulle inte bry sig om personen i fråga rökte eller inte.

Om man nu har bestämt sig för att fimpa så anser nio av tio att arbetsgivaren ska stötta vid rökavvänjningen. Men stödet från anhöriga och kollegor är viktigare än stödet från chefen. Enligt undersökningen är det i slutändan den egna motivationen och beslutsamheten som avgör om man ska lyckas.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1 155 kvinnor och män i åldern 18-79 år. Ytterligare intervjuer har gjorts med 515 rökare.

Fakta

*Varannan rökare dör i förtid av sin rökning och förlorar i genomsnitt 10 år av sin förväntade livstid.

*Ett 40-tal sjukdomar, flera dödliga, har ett direkt samband med rökning. Flera åkommor är kroniska och ger stort lidande.

*Rökare dör oftast av hjärt-kärlsjukdomar, lungsjukdomen Kol och lungcancer.

*Varje år kostar rökningen samhället 30 miljarder kronor.

*Enligt flera undersökningar vill de allra flesta rökare sluta att röka. Men nikotin är starkt beroendeframkallande, många lyckas sluta själva medan andra behöver professionell hjälp.

Fakta: Folkhälsoinstitutet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.