- Företaget går inte personalen till mötes alls. Före jul hade de 3,5 miljoner att erbjuda, men det är tveksamt om det blir något kvar eftersom man vill göra avdrag för till exempel löntagarkonsulten, kostnader för negativa skriverier, produktionsbonusen i december och socionomer vi har haft här för att erbjuda samtalsstöd, säger Anja Karlsson, Sifs arbetsplatsombud på Rexam.
De anställda krävde tio miljoner, men det har Rexam ställt sig kallsinnigt till. De anställda uppfattar det som stötande sedan det framkommit att den vd som fick sparken i höstas fick 21 miljoner i avgångsvederlag, efter fem månaders anställning.
I de centrala förhandlingarna flaggade ledningen dessutom för att den som är över 55 och har minst tio års anställning inte ska kunna tillgodoräkna sig dubbel anställningstid, något som de har rätt till enligt lagen om anställningsskydd. Anledningen är att Rexam köpte företaget för ett drygt år sedan, och att anställningstiden gäller olika juridiska personer.
- Det finns de som har jobbat här i 40 år och 34 år. Det är fruktansvärt att de kan behandla oss så, säger Anja Karlsson.
Genomsnittsarbetstiden är 20 år.
Sedan de centrala förhandlingarna avslutades i oenighet i fredags har arbetsmotivationen sjunkit avsevärt.
- Beslutet är en tragedi för många. Det finns de som aldrig kommer att få ett annat jobb.
Ännu är ingen uppsagd, men samtliga är varslade. På måndag ska företaget hålla information för de anställda. Då får man kanske också veta när nedläggningen ska vara klar.
LINDA SVENSSON