Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rekryteringsbazar i flera plan

Drygt 6 000 arbetssökare och presumtiva egenföretagare besökte Rekryteringsbazaren i Kulturhuset i Stockholm under fredagen. Folk köade för att få ett snack med arbetsgivare och biljetterna till fackens testintervjuer tog slut efter bara tre timmar.
Johanna Rovira Publicerad

Jobbmässsan, eller Rekryteringsbazaren som den heter, hade arrangerats av Arbetsförmedlingen, Företagarna, LO, Saco och Unionen bland många andra. Besökarna fick träffa studievägledare och handläggare för att få information om behörighet och värdering av utländska betyg och examina, de kunde få sina cv:n granskade av arbetsförmedlare och gå på seminarier om att starta eget eller söka jobb. Och träffa arbetsgivare förstås.  

- Just nu söker vi sjuksköterskor, berättade Barbro Hult, som jobbar med HR support på SOS Alarm, en av det trettiotal arbetsgivare som fanns på plats under fredagen.

- Vi visar folk hur man går till väga för att söka jobb via vår hemsida.

Hur man går till väga för att sedan lyckas få de jobb man sökt om man kommit så långt som till anställningsintervju, kunde Saco hjälpa besökarna med. Redan efter tre timmar hade 47 av fredagens 48 träningsintervjuer à en halvtimme bokats in. Den sista halvtimmen tingades av en Malmökvinna med behaglig telefonröst, som ville veta hur hon skulle göra för att få jobb på kundtjänst.

 - Det här är ett sätt för oss att visa upp vad man kan få ut av facket, sade Ossian Wennström, arbetsmarknadsutredare på Saco som stod i organisationens monter och bokade in träffar med coacher och svarade på frågor från bazarbesökare.

 - Det är häftigt - jag har fått frågor om allt mellan himmel och jord, många av dem som kommer hit vet inte ens vad facket är. Jag har faktiskt tipsat några besökare om Unionen idag.

Unionen fanns också på plats, fast två våningar ner i den så kallade Starta eget-sektionen. Fredrik Fager, inhyrd för dagen, informerade hugade småföretagare om fördelarna med att vara med i Unionen Eget.

- Jag berättar att vi hjälper till med marknadsföringsfrågor och försäkringsfrågor och att man  får tidningen Driva eget. Det är många frågor om a-kassan, fast just det kan jag inte, så de frågorna skickar jag vidare till de andra.

Rekryteringsbazaren fortsätter i Kulturhuset lördag 11.00-16.00

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.