Systemen har också andra nackdelar, enligt utredningen.
- Lönen de sista åren spelar väldigt stor roll för den pension man får, det gör att anställda har svårt att välja att jobba halvtid, säger departementssekreterare Anders Bornefalk på Finansdepartementet.
- Den sista arbetsgivaren åker dessutom på en oproportionerligt stor del av kostnaderna för systemet, vilket gör det svårt att byta jobb om man blivit 58 59 år.
Fack och arbetsgivare måste förmås skriva avtal som avskaffar de förmånsbaserade inslagen, skriver utredarna, som tror att ett sätt att åstadkomma detta skulle vara att höja intjänandetaket i ålderspensionssystemet för dem som fyllt 55 år. Efter en sådan höjning skulle betydligt färre beröras av förändringarna.
Privattjänstemannakartellens kanslichef Anders Widlund är kritisk.
- Lockas man in i en nationalekonomisk sifferexercis kan man tycka att det bästa vore om folk jobbade tills dom dog knall och fall, då skulle man slippa betala ut några pensioner alls. Det får man akta sig för.
- Från fackligt håll är det en strävan att ha en rörlig pensionsålder, så att man ska kunna gå i pension när man behöver det och ändå ha en dräglig levnadsnivå.
Andra förslag från utredningen är att begränsa rätten att få ersättning från arbetslöshets- och sjukförsäkring till ett år för personer mellan 61 och 67 år.
NIKLAS HALLSTEDT