Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rätt omplacera kritiker

Peter Magnusson slog larm om rasistiska attityder på Södertälje sjukhus och blev omplacerad. Ett korrekt beslut menar Arbetsdomstolen.
- Det känns mycket olyckligt men det är framför allt ett stort misslyckande för sjukhuset, säger Peter Magnusson.
Kim Engstrand Lund Publicerad

I november 2009 blev Peter Magnusson förflyttad från intensivvårdsavdelningen. Ledningen på Södertälje sjukhus ansåg att det fanns stora samarbetssvårigheter mellan honom och hans kollegor. Detta efter att han gått ut och berättat i media om de rasistiska attityder han upplevt på sin arbetsplats.

- Uppriktighet gynnar säkerheten. Jag kände mig tvungen att rapportera och kalla det för vad det verkligen är. Det är ohyggligt allvarligt, det är en säkerhetsrisk att inte rapportera om olägenheter i den här typen av verksamhet, säger Peter Magnusson.

Ledningen på Södertälje sjukhus ansåg att det fanns stora samarbetssvårigheter mellan honom och hans kollegor. Konflikterna kunde innebära en säkerhetsrisk och Peter Magnusson omplacerades till den geriatriska avdelningen. Hans fackförbund Kommunal menade att omplaceringen berodde på att han framträtt i media, och fallet hamnade i AD.

- Om det inte finns ett öppet arbetsklimat där alla känner sig trygga finns risk för att misstag och felbehandlingar inte kommer till kännedom. Fruktar man för sitt jobb eller är rädd för repressalier blir det tyst, säger Peter Magnusson.

Arbetsdomstolen gav sjukhuset rätt i att omplacera Peter Magnusson. AD menade att samarbetssvårigheterna kunde innebära en säkerhetsrisk för patienterna. De anser heller inte att förflyttningen var en bestraffning efter att han gått till media.

- Det sänder ut ganska dubbla budskap. Arbetsgivaren tycker det är rätt att rapportera men då får du räkna med att bli omplacerad. För mig är det hyckleri. Domen är ett haveri framför allt för sjukhuset. Det innebär en säkerhetsrisk som gör att det inte bara är orättvist mot mig, utan framför allt mot patienter och anhöriga.

Peter Magnusson vet inte vad han ska göra nu och är inte nöjd med att ha blivit placerad på geriatriska avdelningen.

- Hade de velat mig väl hade man inte valt mig att placera mig där. Det är långt ifrån vad jag tidigare jobbat med eller har någon erfarenhet av.

Fakta

Peter Magnusson tilldelades 2009 Kollegapriset för att han visat mod och integritet i arbetslivet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.