Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rädda jobben, Åsbrink!

Publicerad

"Rädda jobben, Åsbrink!"

-Vill staten som ägare till Vin & Sprit AB att vår verksamhet ska flyttas utomlands?
Det frågade sifaren Rogert Fyhr och andra Falkenbergsbor, som på onsdagen uppvaktade finansminister Erik Åsbrink.

Styrelsen för Vin & Sprit har varslat att man snart kan fatta beslut om nedläggning av anläggningen i Falkenberg med 190 anställda. Därför hoppades den halländska delegationen att Åsbrink som ytterst ansvarig för det statliga bolaget skulle ta till sig deras argument. Åsbrink är extra engagerad eftersom han tidigare suttit i V&S-styrelsen.
-Finansministern lyssnade noggrant på de fakta vi lade fram, sade SIF-klubbens ordförande Rogert Fyhr efter uppvaktningen.
Samtliga i den halländska delegationen verkade mycket nöjda – trots att de som väntat inte fick några löften om ingripande från staten.
-Nä, men jag tror att vi fick gehör för våra invändningar mot bolagets bristfälliga kalkyler och den onödiga tidspressen. Det är rimligt att vänta med beslutet tills vi får fram beräkningar som alla kan godta, sade Fyhr.
Vid mötet deltog Åsbrinks statssekreterare Peter Lagerblad, som också ingår i V&S-styrelsen. Där sitter även ett par riksdagsledamöter tillsammans med direktörer från näringslivet.
Vid styrelsemötet den 26 mars skulle egentligen beslutet fattas, men nu har hallänningarna hopp om en viss respit.
De fortsätter kampen för jobben med en demonstration i Falkenberg på torsdagkvällen. På fredagen kommer sedan löntagarkonsulternas rapport.
-Vi kan redan säga att deras beräkningar visar att transportkostnaderna skulle bli betydligt högre om man lade ner i Falkenberg och flyttade vintappningen till Sundsvall. Det är tokigt nog att man lagt en del av tappningen i utländska fabriker.
Facket har misstänkt att företaget vill köpa upp danska Danisco och flytta en del produktion dit. Företagsledningen hävdar dock att ingen sådan affär är aktuell.

DAG BREMBERG © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.