Skillnaderna handlar till exempel om regler kring informationshantering: börsens regler eller offentlighetsprincipen? Syftet med verksamheten kan också skilja - vinstmaximering åt aktieägare eller största möjliga samhällsnytta?
Ulf Sjöberg är verksamhetschef på SKTF-centret i Malmö. Han har tidigare varit ansvarig för chefsmedlemskapet inom Unionen och själv arbetat som chef i näringslivet och försvaret i många år. Han tror att chefer som söker sig till det offentliga vill påverka samhällsutvecklingen, medan de som söker sig till privata företag mer drivs av att göra karriär.
Det finns undersökningar om hur chefer i respektive sektor ser på sitt uppdrag och agerar. De brukar komma fram till att privata chefer är mer benägna att ta risker, att de inte jobbar lika långsiktigt och är mer resultatinriktade.
- Det ligger i sakens natur. Är uppgiften att skapa vinst, utveckla och nå en större marknad så måste du satsa, konstaterar Ulf Sjöberg.
I det privata kan du påverka intäktssidan men i offentlig verksamhet sätter politikerna ramarna. Anslagen du får är de resurser du har att jobba med.
Vilka värden det är som mäts och belönas har, enligt Ulf Sjöberg, stor inverkan på ledarskapet. Men att det skulle ställas olika krav på ledare i respektive sektor tror han inte. Istället tror han att det kommer bli vanligare att människor hoppar mellan de olika sektorerna. De skillnader som finns menar han snarare beror på typ av verksamhet.
Man brottas med ungefär samma problematik. Det gäller att hitta det som motiverar och engagerar medarbetarna. Att vara chef är en yrkesroll, oavsett typ av verksamhet. Det hårda, med regler och liknande, får man lära sig, säger Ulf Sjöberg.