Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Populära säsongsjobb i Furuviksparken

Att rekrytera och arbeta med säsongsanställda är en speciell konst. Hur hittar du de rätta personerna? Hur motiverar du dem och vad gör du när säsongen är över?
Anders Ellqvist Publicerad

Furuviksparken, söder om Gävle, är en av de arbetsplatser som till stor del bygger sin verksamhet på säsongsanställda.
Endast ett 20-tal  är anställda året om. Under sommaren tiodubblas personalstyrkan. Sommaren 2009 återkom 150 tidigare medarbetare.

Ett hundratal nya skulle finnas och Furuviksparken tog hjälp av ett externt rekryterings- och bemanningsföretag för att klara anstormningen av 3?000 ansökningar.

Tom Widorson är vd för AB Furuviksparken, och han säger att det inte är några problem att hitta rätt personer:

- För oss har det varit lätt att rekrytera sommaranställda. Vi har väldigt många intresserade som hör av sig och vill jobba hos oss. Men det är ett stort rekryteringsarbete som ligger bakom att vi hittar de rätta personerna. Givet att vi gör det jobbet ordentligt är det sedan bara att sätta upp tydliga mål för dem att jobba mot så kör de på, säger Tom Widorson.

Furuviksparken inleder sin rekryteringsprocess inför sommaren på allvar i slutet av mars. Sedan vidtar ett omfattande arbete med att hitta de som har rätt kvalifikationer. Förutom att de sökande i de allra flesta fall ska vara fyllda 18 år är det främst de med rätt inställning som man letar efter.

- Framför allt är det viktigt med en positiv attityd och en brinnande vilja att arbeta med människor och service. Jag brukar säga som de gör på Disney: "Hire for attitude - train for skills". Det är bättre och lättare att utbilda personer med rätt inställning, än tvärtom.

De som söker sommarjobb på Furuviksparken får gå in på en webbsida som rekryteringsföretaget Bulldozer sköter. Alla ansökningar läses också av Furuviks rekryteringsavdelning. Därefter tas 500 sökande ut till telefonintervju. Av dessa kallas 250 till personlig intervju, varav knappt hälften anställs.

Åldern på säsongsarbetarna varierar kraftigt, från 17 till 75 år.

-Det är viktigt med ett stort ålderspann. En bra blandning av ålder, kön, bakgrund, personlighet och erfarenhet är det bästa, säger Tom Widorson.

Nu i september när säsongen nalkas slutet gör Furuviksparken en årlig avslutningsaktivitet för alla säsongsanställda. Förra året var det en organisationsövning med problemlösning i lag, gemensam lunch och en elitseriematch på programmet.

När säsongsarbetarna tagit farväl av Furuviksparken fortsätter en del av dem vidare till vinteranläggningarna.

- Vi har ett informellt samarbete där vi utbyter erfarenheter och tipsar varandra om bra medarbetare. Det finns en del riktiga "diamanter" bland våra säsongsarbetare och de rekommenderar vi gärna.

Tom Widorson kan blicka tillbaka på en lyckad sommar för Furviksparkens del, även om besöksstatistiken än så länge är preliminär.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.