Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"På jobbet spelar det ingen roll om jag är tjej eller kille"

Tess Ferrandez har jobbat inom utvecklarsupporten i 14 år. Det är ett av de mest mansdominerade yrken i it-branschen. Så pass att när Tess startade en blogg trodde många att det var en man som skrev.
Petra Rendik Publicerad

It`s a mans world, it-branschen. Därför försöker it-företagen tillsammans med universitet och högskolor på olika sätt locka tjejer att välja en teknisk yrkesbana.

Och det går framåt om än långsamt. När Kollega tidigare i år intervjuade Microsofts svenska vd Per Adolfsson sa han att det fortfarande fattas kvinnor inom alla områden.

Ett sätt att råda bot på det trodde han var att lyfta fram kvinnliga förebilder.

Som Tess Ferrandez.

I veckan publicerade tidningen Computer Sweden en lista över landets bästa systemutvecklare, Tess placerade sig som nummer 10. Det gör henne till Sveriges bästa kvinnliga utvecklare.

Sen ett år tillbaka arbetar hon som teknisk evangelist på Microsoft i Stockholm.

- Det låter lite religiöst, eller hur? Men det är lite som att vara evangelist för en religion. Mitt jobb går ut på att prata om våra produkter och varför jag gillar dem, berättar hon.

Tess pluggade till dataingenjör på 90-talet i Dalarna. Sen drog hon till universitet i Florida för fortsatta studier. Det var i USA hon fick sitt första jobb på Microsoft, inom utvecklingssupporten. Ett område som har svårt att locka tjejer. Supportavdelningen på Microsoft i Sverige har runt 70 medarbetare, fem är kvinnor.

- Jag tror att många tjejer som söker jobb inom it hamnar på sociala positioner där man pratar med människor. Supporttekniker är mera av ett "grotta ner sig"-jobb, säger Tess.

Trots det blev Tess kvar i 14 år på utvecklingssupporten på Microsoft, först i USA fram till 2004 men när hon fick barn flyttade hon hem till Sverige. För här fanns släkten och en föräldraförsäkring som USA inte kommer i närheten av.

Trots att killarna var betydligt fler trivdes Tess ypperligt. Hon reflekterade inte så mycket över mansdominansen.

- Jag köpte nog läget. På jobbet spelar det faktiskt ingen roll om jag är tjej eller kille. Jag är här för att utföra mitt jobb.

Men att det är ovanlig med tjejer inom utvecklarsupporten blev tydligt när Tess startade sin blogg. Som supporttekniker hjälpte hon utvecklare med olika tekniska problem, under en period märkte hon att liknande frågor och problem återkom.

I stället för att ge samma svar fler gånger om, bestämde hon sig för att skriva ett svar på en blogg istället. Den riktar sig främst till de redan it-frälsta, som mest har hon haft mellan 50 000 och 100 000 följare.

Många av dem trodde länge att Tess var en kille, tills hon la ut en bild på sig själv.

- Jag fick ett och annat oanständigt förslag men de flesta verkade inte bry sig alls om att jag var tjej.

Som teknisk evangelist jobbar hon på en avdelning med en betydligt jämnare könsfördelning och det är först nu hon egentligen upplever att det gör skillnad. Det blir helt klart ett annorlunda klimat med fler tjejer erkänner hon.

Eftersom företagets svenska vd utsett Tess till förebild ber jag henne marknadsföra utvecklingsupporten så att fler tjejer ska söka sig dit.

Hon gör det på sitt lite humoristiska sätt.

- Det är som att vara gift med någon som är ful. Man älskar det men det är inget man direkt pratar högt om. Men när du är på insidan är det en otroligt givande roll. Du hjälper skickliga utvecklare som sitter i en krissituation.

Det krävs tidiga insatser för att locka tjejer till it-yrken, redan på högstadiet skulle den tekniska världen introduceras tror Tess, så den inte ger skrämselhicka.

För man behöver inte vara en it-nörd för att jobba med datorer lovar Tess. Och det finns fördelar med att vara tjej i en mansvärld.

- Om du är ensam tjej bland 20 kilar, vem kommer du ihåg? Du blir unik och då syns du.

Men måste du inte vara lite bättre än alla andra då?

- Inte nödvändigtvis bättre men jag får inte vara sämre.

Fakta

Tre skäl att välja ett it-yrke enligt Tess:

  • Allting blir mer och mer digitaliserat. Alla har någon typ av interaktion med datorer. Vi inom it är skapare åt alla andra och det innebär att vi har ganska stort inflytande.
  • Vi får testa det allra nyaste inom tekniken innan det kommer ut i handeln eller ut på arbetsplatser.
  • Det finns jobb att få.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.