I går antog Unionens förbundsstyrelse den plattform som Facken inom industrin presenterade för en tid sedan. Ordförande Cecilia Fahlberg medger att det hade sett märkligt ut om Unionen, som en av arkitekterna bakom uppgörelsen, inte hade ställt sig bakom den.
- Men sedan vill man ha så stort inflytande som möjligt över plattformen. Och det tycker vi att vi har fått. Kraven stämmer väl överens med våra paradfrågor, som reallöneökning, kompetensutveckling och jämställdhet.
Alla krav i Facken inom industrins plattform måste inte väga lika tungt på alla avtalsområden. Däremot förbinder man sig att inte gå utanför de ekonomiska ramarna, i det här fallet löneökningar på minst 2,6 procent och en garanterad individuell löneökning på minst 430 kronor.
Arbetsgivarna vill å sin sida inte sätta siffror på löneutrymmet i de centrala avtalen, utan låta parterna lokalt avgöra den frågan. Kravet känns igen från tidigare avtalsrörelser.
- Det är möjligt att det är tydligare i år än tidigare. Men det finns en ihålighet i resonemanget. Senast igår gjorde arbetsgivarna klart att de ställer sig bakom industriavtalet och dess normerande roll. Då kan man inte kräva helt lokal lönebildning. Det går inte ihop. Antingen står man bakom industriavtalet eller så gör man det inte, säger Cecilia Fahlberg.
Hon menar att det först är när arbetsgivarna lägger fram sina avtalskrav i januari som man kan avgöra hur tufft det kommer att bli i förhandlingarna.
- Men det finns så otroligt stark samsyn på den fackliga sidan, så det blir nog en svår nöt för dem att knäcka.