Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Öppna för vilda idéer!

Även om det finns idésprutor kan det vara svårt att få alla medarbetare att vara kreativa i vardagen. För att få fram många nya förslag krävs en tillåtande kultur och tydliga mål.
Jane Bergstedt Publicerad

För många leder ordet kreativitet tankarna till fritt tänkande eller konst. Latinets creare betyder dock skapa, frambringa. Att tänka fritt är stort att verkligen skapa något är större.

Om medarbetarna ska vara kreativa måste de veta hur och varför. Med rätt förutsättningar kan alla bidra med någonting. Människor är kreativa, och det blir oftast bättre tillsammans. Det ena ger det andra.

- Grunden läggs i vardagsarbetet för att skapa en trygg och öppen miljö där människor trivs och blir bekräftade. Där man vågar ha vilda idéer och alla blir lyssnade på. Det skapar delaktighet och engagemang, säger Anders Richtnér, ekonomie doktor, som föreläser om kreativitet och innovation vid Handelshögskolan i Stockholm.

Men, understryker han, det krävs också struktur på arbetet med tydliga mål.

- Energin måste riktas åt ett specifikt håll och ha ganska tajta ramar för att det ska bli bra. Framför allt behövs mycket förarbete. Där ska man satsa rejält med krut, säger han.

De flesta vill gå på lösningen direkt, men risken är att man löser fel problem. Se och lyssna är Anders Richtnérs råd.

- Se till att så många som möjligt får medverka i insamlingen av information, inte minst säljare och kundsupport, det vill säga de som träffar och pratar med kunderna.

- Ibland krävs det att man tar ett steg tillbaka, säger Anders Richtnér. Lego tittade exempelvis på hur barn leker för att utveckla sina produkter vidare.

Ska man skapa en ny shoppingvagn, för att ta ett annat exempel, bör man börja med att studera hur de som redan finns används i butiken och fråga kunderna direkt.

- Det kan kännas frustrerande att man aldrig kommer igång med själva lösningen, när mycket tid går åt till insamling och analys. Men det blir fler och bättre idéer sedan. Och det blir enklare att prioritera när behoven kartlagts ordentligt. Den lösning man väljer måste alltid vägas mot någon form av affärsnytta. En idé kan vara bra men för dyr, säger Anders Richtnér.

När ska man vara kreativ? Ja, inte jämt, inte på alla möten. Det ska vara ett aktivt val och man utformar möten och arbete därefter. Alla ska veta vad som förväntas av dem.

- Det finns mängder av metoder som öppnar våra sinnen. Ta också fram spelregler för arbetet, hur ni ska bete er mot varandra under processens gång. Mycket kan tyckas självklart, men har ni pratat om det och blivit överens är det enklare för alla att leva efter reglerna.

När problemet definierats, insamling och omvärldsbevakning är klar, vidtar den mest kreativa fasen. Spåna, lek och ha roligt. Den vildaste idén kan vara den bästa, som skapar något helt nytt.

Sedan är det dags att sätta ned foten, ta beslut och gå vidare med någon eller några av de idéer som framkommit. Genomföra, testa och förbättra innan idén presenteras för marknaden.

Fakta

Det finns metoder för möten i grupp och de kan vara lika enkla som effektiva.

  • Definiera problemet
  • Alla skriver ned sina idéer på post-it-lappar under några minuter.
  • Fäst alla lappar på väggen.
  • Sortera idéer som hör ihop i ämnesområden.
  • Alla röstar.  Var och en har fem röda markörer och fäster dem på de idéer de gillar, alla fem på en eller fördelade på flera. Eller använd penna och rita stjärnor eller streck.
  • Sedan bestämmer ni hur ni går vidare med de idéer som fått flest röster.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.