- Vi har ju länge sett att den lokala fackliga närvaron på våra medlemmars arbetsplatser behöver öka och då har vi jobbat hårdast med klubbar förut. Men nu fokuserar vi på arbetsplatsombuden och kommer att fortsätta att göra det under hösten och hela nästa år, säger Johan Robertsson, på förbundets sektion för förtroendevalda.
I dagsläget finns det bara förtroendevalda på 48,2 procent av de arbetsplatser där Unionen har minst fem medlemmar. Genom att fokusera på värvningen av nya arbetsplatsombud hoppas förbundet nå målet att det ska finnas förtroendevalda på 55 procent av de aktuella arbetsplatserna nästa år.
Enligt Johan Robertsson har satsningen redan gett bra resultat.
- Den senaste statistiken, från den sista september, visar att vi har rekryterat hundra nya arbetsplatsombud sedan mars. Och eftersom jag hört att många regioner lyckats bra med rekryteringen i oktober tror jag att vi snart får se ett ännu större genomslag i statistiken.
Vad görs för att fler medlemmar ska ta på sig uppdraget som arbetsplatsombud?
- Vi har en strategi som alla regioner fått ta del av och sedan satt upp egna mål för hur många arbetsplatsombud de ska kunna värva. Sedan kommer de att vara ute på arbetsplatserna och informera med hjälp av det material som finns.
- När det gäller arbetsplatsombud så ska man ju ha ett medlemsmöte som väljer ett sådant ombud och då behöver regionkontoret vara närvarande och hjälpa till genom att hålla mötena och se till att någon blir vald. Sedan ska medlemmarna också bestämma om arbetsplatsombudet ska ha ett informativt mandat, ett begränsat förhandlingsmandat eller ett fullt förhandlingsmandat, vilket ju styr hur arbetsplatsombudet ska jobba, säger Johan Robertsson.
Vad är skillnaden mellan ett begränsat och fullt mandat?
- Ett fullt mandat betyder att arbetsplatsombudet i princip jobbar på samma sätt som en klubb och sköter alla förhandlingar med arbetsgivaren, också vid eventuella omorganisationer när kanske en del ska sägas upp, då det ska göras turordningslistor och så vidare. Men då brukar vi säga att man bör vara minst två arbetsplatsombud och då brukar också regionkontoret få gå in och hjälpa till.
- Om man har ett begränsat mandat brukar det oftast handla om att man tar hand om löneförhandlingar och liknande. Personligen tycker jag att man alltid bör vara minst två arbetsplatsombud, eftersom det är bra att ha någon att bolla med och man blir starkare tillsammans.