Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Oklara grunder för bedömning av sjukdom

För att få sjukpenning eller sjukersättning krävs att man bedöms ha en nedsatt eller obefintlig arbetsförmåga. Men bedömningen görs för godtyckligt, enligt en studie vid Umeå universitet.
Anita Täpp Publicerad

Studien görs mot bakgrund av de senaste årens debatt kring sjukförsäkringen och den bedömning av arbetsförmåga som görs.
- Att det inte finns någon tydlig definition i lagen på vad som menas med arbetsförmåga och hur den ska tolkas ställer till problem både för läkare som ska göra ett utlåtande om arbetsförmåga och för oss jurister som ska tillämpa det här i domstolen, säger  Ruth Mannelqvist, vid juridiska institutionen på Umeå Universitet.

Om Försäkringskassan inte vill ge sjukpenning eller sjukersättning kan beslutet överklagas till länsrätten. Sedan kan även kammarrätten och Regeringsrätten pröva ärendet.
- Utifrån ett juridiskt perspektiv så är det egentligen bara utslag på högsta instans som ska vara avgörande och vägledande för oss som jobbar med det här. Men eftersom det finns väldigt få domar om arbetsförmåga i Regeringsrätten så tittar vi nu i stället på hur man bedömer det här på länsrätts- och kammarrättsnivå och om det stämmer med lagstiftningen, säger Ruth Mannelqvist.

Hittills har forskarna hunnit gå igenom 230 domar från fem länsrätter. Innan man granskat domarna ytterligare vill Ruth Mannelqvist endast dra försiktiga slutsatser.
- Men det vi generellt kan säga är att domstolarna motiverar sina beslut väldigt olika. På en del länsrätter motiverar man inte heller domen utan återger bara vad läkaren, kanske försäkringsläkaren, och den försäkrade säger. Och så säger man att sammanfattningsvis så blir utslaget si eller så.

- Då vet ju inte heller den försäkrade vad som är avgörande för om man har beviljats sjukpenning eller inte.

Forskarna har också funnit att domstolarna gör väldigt olika bedömningar när man bedömer vikten av andra utsagor än den berörda läkarens.
- En domstol kanske lägger in vad en arbetsterapeut eller arbetsförmedlingen säger, medan en annan inte gör det utan bara tittar på ett sjukintyg från vårdcentralen och kanske vad försäkringsläkaren sagt. Det finns alltså en väldig variation när man väljer vilket material som man ska ligga som grund för en dom.

I den fortsatta studien ska forskarna bland annat också granska ett 50-tal domar i kammarrätten för att se hur man definierar arbetsförmåga där.

Varför är det så viktigt att alla har samma uppfattning om vad arbetsförmåga innebär?
- Utifrån ett individperspektiv så är det väldigt rättsosäkert att man varken på förhand eller efter ett beslut förstår hur ens ärende bedömts. Man ska kunna lita på att lagen följs, i det här fallet alltså att Försäkringskassan eller domstolen följer lagen om allmän försäkring när man bedömer arbetsförmågan.

- För rättssäkerhet krävs också att man inte bara väger in det som står i den skrivna bokstaven i lagen utan också andra aspekter, som att man gör etiska överväganden, så att beslutet kan gå åt ena eller andra hållet.

Om det uppstår en situation där det står och väger finns det principer i grundlagen och principer i sjukförsäkringen som ska styra vägvalet, påpekar Ruth Mannelqvist.
- Det handlar bland annat om att beakta principer om människovärde och solidaritet. Men det vet man inte om det görs. Och i de domar vi sett så görs det i vilket fall i väldigt liten utsträckning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.