- Det var arbetsgivarna som hoppade av förhandlingarna om ett nytt huvudavtal. Nu ligger bollen hos dem. Det är arbetsgivarna som måste ta första steget för att förhandlingar ska kunna komma igång igen, säger Per Bardh, LO:s avtalssekreterare.
PTK:s förhandlingschef Niklas Hjert förklarar att han inte tänker berätta vilka förändringar tjänstemannafacken är beredda att göra om det blir nya förhandlingar.
Det var våren 2009 som Svenskt Näringsliv avbröt förhandlingarna om ett nytt huvudavtal. Som skäl angav arbetsgivarna att de inte fick med LO och PTK på att införa begränsningar i konfliktreglerna och ändra turordningsreglerna i las så att de ska bygga på kompetens istället för anställningstid.
Kollega har frågat Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson om möjligheterna att återuppta huvudavtalsförhandlingarna. I ett skriftligt svar förklarar han att arbetsmarknaden behöver ett huvudavtal anpassat till 2000-talet, men en förutsättning för att nya diskussioner ska kunna dras igång är att facken är beredda att diskutera förändringar av las och konfliktreglerna. Han anser dessutom att det är viktigt med en gemensam problembeskrivning. Och det även gäller politiker. Tanken är att den gemensamma problembeskrivningen ska skapa tryck att förändra.
LO:s Per Bardh har en liknande uppfattning - att det måste till en gemensam verklighetsbeskrivning. För hans del handlar det dock om att avliva myter bland arbetsgivarna om att uppsägningsreglerna i las skapar problem. Bland annat pekar han på att bara en liten del av dem som sagts upp under den senaste krisen varit under 24 år. Problemet för unga är snarare de lösa anställningarna, som gör det svårt att få fäste på arbetsmarknaden.
- Äldre som blir arbetslösa har svårare att få ett nytt jobb. Det är ett rimligt argument för de nuvarande las-reglerna, säger LO:s Per Bardh.
PTK:s Niklas Hjert säger att det inte skulle vara möjligt att genomföra likadana förhandlingar som senast. Däremot vill han inte uttala sig om vilket omfång som skulle fungera för nya överläggningar, men han säger att för PTK handlar de viktiga områdena om individens trygghet och utveckling. Det är frågor om kompetensutveckling, rehabilitering och omställningsstöd.
LO:s Per Bardh tror att det nu gäller att försöka ta ett problemområde i taget. Han tror att det kan vara lättast att finna någon slags gemensam lösning för att behålla och utbilda arbetskraft i en ekonomisk nedgång.
Av de tre partsföreträdarna är det bara Per Bardh som anser att den borgerliga valsegern har betydelse för möjligheterna att kunna komma överens i förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Han tror att motståndet bland facken kan växa och att det blir ett hårdnande klimat.
- Arbetsgivarna känner tuppkammen växa och kan tänka sig att försöka pressa facken, eftersom de tror att de får politikernas uppbackning, säger Per Bardh.
Niklas Hjert förklarar att tjänstemannafacken är partipolitiskt obundna.
- Därför tycker vi att parterna ska lösa den här sortens frågor i förhandlingar. Vi hoppas inte att någon regeringen skulle ta hand om problemen.