Fastemånaden ramadan innebär att muslimer ska avhålla sig från mat, dryck och sexuellt umgänge under dagens ljusa timmar. Man ska heller inte uppträda oetiskt och till exempel ljuga eller baktala någon. Och man ska ge till fattiga och behövande.
"Ramadan är som en intensivkurs i gott uppförande för människor", säger en islamlärare i boken Ramadan - en svensk tradition av Jenny Berglund & Simon Sorgenfrei, som kommit ut nu lagom till årets fastemånad.
Hana, en av rösterna i boken, jobbar på kontor. Hon är fyrtio år, gift och har två döttrar. Efter tjugo år utan fasta ville hon pröva förra året därför att hon hade uppmärksammat en förändring hos sin man som fastade varje år. Han hade blivit mer harmonisk och fått större tolerans och det var något som hon också ville ha.
Första dagens fasta var jobbig men sedan tyckte Hana att hon kom in i en andra andning. Kroppen vande sig att inte äta på dagen och den lilla huvudvärken försvann så småningom. Mot eftermiddagarna kände hon sig lite mindre skärpt men annars påverkade fastan henne inte nämnvärt. Hana hade känt lite oro för att berätta öppet på arbetsplatsen att hon fastade men snart märkte hon att all oro var obefogad. Hon följde med sina kollegor på kafferasten utan att dricka kaffe och utan att äta kaka. "Ingen tycker att jag är sämre eller konstig för det."
Mariam, som också har familj, tog ut sparade semesterdagar. "Att kunna ta vara på ramadan, fastemånadens alla möjligheter, genom att ta ledigt känns fantastiskt." Under ramadan ändras hennes känslor och tankar. "Jag bli så medveten om att Gud ser mig och hur nära Gud är. Det här ger en känsla av lätthet och renhet i sinnet och i kroppen."
Bild: islamguiden.com
Visst kan det vara lättare att bli retlig när man har riktigt lågt blodsocker och befinner sig en jobbig situation men det är en av anledningarna till att fastan finns, att lära sig att vara tålmodig, med sig själv och andra.
Mer om boken på http://www.arcusforlag.se/
Se även http://www.islamguiden.com/
Fakta
Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern, då muslimer enligt Koranen ska fasta från soluppgång till solnedgång. Fastemånaden infaller alltid tidigare än föregående år. Det beror på att det muslimska året följer månens faser - vid varje nymåne börjar en ny månad - och månåret är cirka elva dagar kortare än solåret.
Cirka 400 000 svenskar är muslimer men hur många av dem som är praktiserande och som kommer att fasta finns ingen statistik på. Handeln är dock nöjd. Ramadan omsätter cirka en miljard kronor i Sverige.