Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya jämställdhetslagen: Bättre stöd för facket

Publicerad

Nya jämställdhetslagen:
Bättre stöd för facket

Många vill veta hur den fungerar, men få har ännu använt den. Så kan läget med den nya jämställdhetslagen sammanfattas. Från fackligt håll tror man på lagen.

Den 1 januari i år infördes en ny lag om jämställdhet. En lag som ger facket större möjligheter att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader. Intresset för den nya lagen är stort bland SIF:s förtroendevalda.
–Det jag har märkt är att man vill ha reda på vad lagen säger. Jag åker runt som aldrig förr, berättar Irene Sundelin, jämställdhetsansvarig på SIF.
Det som skiljer den nya lagen från den gamla är två saker: Dels har det lokala facket rätt att numera vara med när löner sätts. Dels ska facket ha rätt till samma uppgifter som arbetsgivaren för att kunna göra lönejämförelser.
–Men det är inte reservationslöst, utan begränsat till de fall som går att jämföra, säger Irene Sundelin.
Det är svårt att värdera om två jobb är lika. I paragraf fyra i jämställdhetslagen anges fyra punkter från vilka man utgår:
kunskap och färdigheter
ansvar
ansträngning, både fysisk och psykisk
arbetsförhållanden, arbetsmiljö
Den nya jämställdhetslagen drevs fram till stor del efter problem med lönekartläggningen på Scania i Katrineholm. SIF-klubben förvägrades att ta del av löneuppgifter från anställda som tillhörde andra fackförbund. Trots att man nu har en ny lag till stöd för sin sak har arbetet på Scania lagts ned.
–Jag tröttnade helt enkelt. Företaget visade mig inte det jag ville se utan hittade kryphål hela tiden, säger klubbordförande Hans Eklund.
Han tillägger att han lagt ned arbetet med en lönejämförelse med JämO:s goda minne. I stället har han föreslagit att man ska göra en jämförelse inom hela Scania.
–Jag ser framtiden an med tillförsikt. Man ska komma ihåg, tycker jag, att det är företagets ansvar att se till att vi har jämställda löner. Det är inte fackets eller de anställdas ansvar, säger Hans Eklund.

LINDA SVENSSON© siftidningen 2001

Den mest kända jämförelsen

av arbeten kom fram i det så kallade barnmorskemålet som JämO drev. Arbetsdomstolen gav JämO delvis rätt, barnmorskans och sjukhusteknikerns arbeten gick att jämföra. Däremot menade man att löneskillnaden inte berodde på kön.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.