Det är mycket man ska tänka på när man öppnar eget företag. Lotta Sundberg gjorde som man bör, tog hjälp från alla håll och kanter, var i kontakt med Almi företagspartner och hade till och med en egen mentor.
- Jag har fått mycket stöd, säger Lotta Sundberg, men konstaterar så här i efterhand att ingen pratade om det här med facket och a-kassan.
I dag står Lotta Sundberg utan inkomst. Firman bär sig inte och hon är inte berättigad ett öre i a-kassa. Hade hon inte haft en äkta hälft med ett jobb, så vet hon inte hur det hade gått.
- Jag gick ur a-kassan för jag tänkte att om jag ändå inte får någon inkomst nu de första åren, så spelar det ju ingen roll om jag är med eller inte.
Det är lätt att vara efterklok. I juli i år ändrades reglerna för egna företagare. Hade Lotta varit kvar i a-kassan hade hon kunnat hoppa över de sista fattiga åren och fått a-kassa baserad på den sista tiden som anställd istället.
- Jag tycker jag jobbar som en tok hela tiden, men det blir ingen inkomst. Det är inte så att vi inte klarar oss, men det är inte bra för självkänslan att behöva bli försörjd.
- Mitt råd är att ta reda på allt innan du öppnar eget. Det rådet fick visserligen jag också, men det är mycket man ska tänka på.
- Det är just det som är grejen med Unionen Egenföretagare, säger Charlotte Permin-Fager, som startade sitt första företag i 20-årsåldern och kan det där med företagande på sina fem fingrar. De senaste åtta åren har hon arbetat med först Sif Eget och senare Unionen Egenföretagare.
- Du ska inte behöva tänka på allt som nystartad företagare. Vi hjälper dig på traven. Dessvärre har folk för lite kunskap om trygghetssystemen för de egna företagarna och det är också därför det är så viktigt att Unionen talar om det.
Förutom att erbjuda juridisk hjälp vid behov har Unionen Egenföretagare till exempel plockat fram skräddarsydda försäkringar för varje bransch och är just i färd med ett utökat trygghetspaket som innehåller sjukförsäkring och diagnostikförsäkring, förutom de kollektiva liv- och olycksfallsförsäkringarna.
Charlotte Permin-Fager är eld och lågor över det nya trygghetspaketet som hon är övertygad om kommer att locka horder av egna företagare till förbundet.
- Som egen företagare finns det inte på världskartan att vara sjuk. Från och med 1 juli i år har du sju karensdagar innan du kan börja få ut sjukersättning. Får du influensa och ligger däckad i tre veckor kan det bli förödande för företaget. Därför är det viktigt att du anmäler dig sjuk redan första dagen för att inte gå miste om pengar.
Man tittar också på möjligheten att kunna erbjuda medlemmarna en sjukvårdsförsäkring som innebär att förmånstagaren får gå före i kön till exempelvis operationer.
- Rent krasst kan de långa väntetiderna i vården tvinga företagare att lägga ner verksamheten.
Men att lägga ner kan ibland vara det enda rätta.
- Har det gått knackigt en tid är det bättre att lägga ner företaget än att låna pengar för att försöka rädda verksamheten och fastna i skuldfällan, säger Charlotte Permin-Fager.