Vid första anblicken kan det tyckas konstigt. Men en rimlig förklaring är att de som söker sig utanför hemorten också har andra egenskaper som påverkar möjligheten att få nytt jobb. Det är dessa egenskaper, exempelvis hur motiverad man är, som ger resultat. Inte att man söker jobb i ett större område än tidigare.
- Det gör att man kan ifrågasätta om man ska tvinga folk till att utöka sitt sökområde, säger Anders Boman vid Handelshögskolan i Göteborg.
I avhandlingen, Geographic Labour Mobility - Causes and Consequences, har han studerat personer som blivit arbetslösa på grund av nedläggningar eller neddragningar under åren 1986-1988.
Ett annat av avhandlingens resultat är att inkomstutvecklingen för dem som flyttar för att få jobb skiljer kraftigt mellan kvinnor och män. Medan männen tjänar på att flytta, förlorar kvinnorna jämfört med de kvinnor som stannat kvar.
- En gissning är att det inte bara handlar om att de är kvinnor, utan att motiven för att flytta spelar roll. Många flyttar med för att partnern får ett nytt jobb på annan ort, säger Anders Boman.
Eftersom könsrollerna lär ha förändrats åtminstone något sedan 1980-talet är det inte säkert att resultatet skulle bli likadant om undersökningen gjorts utifrån dagens arbetslösa.