Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Möt våren i studentmössa

Har ditt yrkesliv gått i stå kan det vara en god idé att förkovra sig och göra något annat ett tag. I dag är sista dagen att söka till vårens högskolekurser och Unionen kan hjälpa till med att betala kursavgifter och kurslitteratur.
Johanna Rovira Publicerad 17 oktober 2011, kl 11:16

Vill du lära dig allt om Mumintrollet med mera? Eller när du en hemlig dröm att bli dansare? Och visst låter det roligare att plugga turism eller fritidsvetenskap än att utföra samma monotona tjänstemannasysslor ett år till? På www.studera.nu  finns en uppsjö av intressanta kurser och utbildningar att välja och vraka bland. Du har fram till klockan tolv i natt på dig att välja kurs om du vill studera redan i vår.

Som anställd har du rätt att ta ledigt för att studera oavsett om det är för att bredda din kompetens eller bara att ta en välförtjänt paus från arbetslivet och plugga något för ros skull. Det behöver inte ens vara högskoleutbildningar, det går bra med andra organiserade utbildningar också. Enda kruxet är att du måste ha jobbat minst sex månader eller haft en sammanlagd anställningstid på minst 12 månader de senaste två åren för att vara säker på att få ledigt. Din arbetsgivare kan, om han eller hon har goda skäl, ändå skjuta upp studieledigheten i sex månader, så för att vara på den säkra sidan bör du lämna in din ledighetsansökan så tidigt som möjligt.

Det är så klart inte alla förunnat att ha råd att ta ledigt en hel termin eller mer för att studera. Men har du varit medlem i Unionen i ett år kan du söka stipendium från Studiestödsstiftelsen på upp till 3025 kronor per termin i ersättning för till exempel kursavgifter, litteratur, programvaror eller material som behövs för utbildningen.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.