Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Miljön lockade fler turister till Sverige

På ett år har Sverige som turistland avancerat från sjuttonde till åttonde plats i en global undersökning. Sverige rankas högst när det gäller miljöfrågor och hållbar utveckling.
Lisbeth Nieminen Publicerad

23 procent av alla gästnätter i fjol var bokade av utländska turister. Besökare från Medelhavsländerna har ökat. Ryssar och kineser är en annan snabbt ökande grupp.

Enligt Peter Terpstra, turistanalytiker på Nutek, är det vana resenärer som kommer till Sverige. Sveriges fokus på miljön tros vara en anledning till att resandeströmmen hit ökar. Det är alltså naturen som lockar. En annan förklaring till ökningen är att Sverige inte längre är dyrt för europeiska turister, Östeuropa undantaget.

Vi har frågat Anders Lindauer på Turistcentrum i Skövde om man där hade fler turister i fjol.
- Vi hade fler övernattningar då än året innan. Men framför allt märker vi att turismen har fått ett helt annat fokus, en annan prioritet. Förr var det att man skulle gå på Liseberg eller Gröna Lund. Nu är det upplevelser, kultur, friluftsliv. Folk gör fler men kortare resor.

Den grupp som har ökat mest i Västergötland är holländare med tyskar som god tvåa. Också många danskar och norrmän kommer. Bland annat på våren för att se anhopningen av tranor vid Hornborgasjön.

Arn-turismen då? Människor som har läst Jan Guillous medeltidsskildringar?
- Den kulminerade 2002 och har föranlett 400 000 besök till vårt landskap. I slutet av augusti har andra filmen om Arn premiär , så då räknar vi med att folk ska strömma hit.

I Norrbotten slog besöksnäringen nytt rekord i fjol, trots att sommaren var regnig. I siffrorna ingår inte finländska dagbesökare till Ikea i Haparanda. Något som uppskattas till en miljon.

Trots ökningen kommer bara omkring tre procent av Sveriges BNP från turistnäringen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.