En oftast halvsidig pulserande värk där vartenda pulsslag känns som ett smärtsamt knivhugg, ofta i kombination med illamående och kräkningar. Så beskriver Anette Falk, Unionenmedlem på Svenska Migränförbundet, sina anfall.
- Migrän är inte bara huvudvärk, hela kroppen påverkas. Du blir svag och blek. Däremellan kan du se hur pigg och fräsch ut som helst, säger Anette och bekräftar det intryck vi får av henne.
Anette Falk fick sitt första migränanfall när hon var nio år. Hon blev dålig i skolan, fröken noterade att hon såg blek ut och skickade hem Anette, som minns att hon kräktes i buskarna på hemvägen. I puberteten förvärrades anfallen både i styrka och frekvens. Numer måste hon ta injektioner så fort hon känner att ett anfall är på väg - kommer inte medicinen ut i blodet tillräckligt snabbt kan hon bli däckad i dagar.
- Migrän debuterar ofta hos kvinnor i puberteten och hormoner är, jämte stress, en av de största triggerfaktorerna, förklarar Anette.
-När det gäller stress kan man klara ganska mycket, men det klassiska är att när man varvar ner kommer anfallen.
Vin, ost och choklad är andra vanliga migränutlösare. Väderomslag, sömnbrist, bilåkning, starkt ljus, dofter och höga ljud är fler. Det sistnämnda är en av orsakerna till varför Anette Falk tvingades sluta sitt förra jobb inom barnomsorgen. Ett jobb hon trivdes bra med och gjorde allt för att klara, men som hon till slut, efter längre och längre perioder av sjukskrivningar, insåg att hon måste överge.
- Jag har alltid mött en otrolig förståelse för mitt handikapp, både från arbetsgivare och arbetskamrater, men jag vet många som inte haft samma tur, säger Anette som jobbar halvtid på Svenska Migränförbundet.
Anpassad arbetstid och tillgång till vilrum är två krav Svenska Migränförbundet ställer på arbetsgivare. Sedan vore det ju bra om det fanns migränmedicin snabbt tillgängligt och kylpåsar nära till hands, som det gör i Migränförbundets egna lokaler på Banérgatan i Stockholm.
Vanliga huvudvärkstabletter kan däremot vara vanskligt att peta i sig.
- Det kan hända att man får spänningshuvudvärk på grund av att man spänner sig så under migränanfallen och tar man för mycket huvudvärkstabletter kan man få huvudvärk av det. Risken är stor man hamnar i en ond cirkel.
Det finns också en viss risk att man missar andra sjukdomar, vet Anette Falk av erfarenhet. Hon drabbades av hjärnhinneinflammation en gång och eftersom symptomen var exakt samma som vid ett migränanfall uppsökte hon inte vård genast. Först när hon fick hög feber och när migränmedicinen inte tog, började hon inse att hon drabbats av något annat.
Fast sjukdomen utbrändhet kommer hon aldrig att drabbas av:
- Man brukar prata om migränpersonligheter. Personer med höga krav på sig själva. Är man hemma en dag eller två, vill man till varje pris jobba igen det. Sedan vet jag inte om det stämmer på alla, men vi med migrän kommer aldrig så långt som till utbrändhet. Vi blir liggande i migrän dessförinnan, säger Anette Falk.
Fakta
Anettes tips för att förebygga migrän:
Lägg in avslappningspauser i arbetet.
Rör på dig.
Ät regelbundet och se till att du aldrig blir jättehungrig.