Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Medlem vann miljon

Unionenmedlemmen Mattias Österman vann en miljon i ett frågesportprogram. Till hjälp tog han sina kollegor på Systembolaget.
Petra Rendik Publicerad

Vilken var seriemördaren John Does egen dödssynd i filmen Seven? Mattias Österman från Vallentuna svarade avund.
Med det blev han den femte personen i frågesportprogrammet Postkodmiljonärens historia att vinna miljonen.
Sin breda allmänbildning har han till viss del sitt jobb på Systembolaget att tacka för.

När miljonfrågan kom, hur nervös var du då?

- Jag var faktiskt riktigt avslappnad, fast jag är inte typen som skulle chansat i det läget. Det var mer nervöst i början, innan jag visste om jag kom med i tävlingen. Och de två sista frågorna var ju enkla.

Du har också varit med i Jeopardy, Pokerfejs, Vem vet mest? Och snart också Svagaste länken. Vad är det som lockar med frågesport, vinstpengarna eller utmaningen att svara rätt?

- Utmaningen är viktig, det är också roligt att det fortfarande finns intresse för frågesportprogram. Nu för tiden finns ju all information tillgänglig i mobilen eller datorn. Det är inte lika imponerande att kunna svara på när Herreys vann melodifestivalen, för svaret kan man googla direkt.

Att tjäna pengar är förstås också trevligt.

Hur har du blivit så allmänbildad?

- Det som intresserar mig, det fastnar. Sen har jag turen som är så bred i mina intresseområden.

Jag började också läsa tidigt och minns när jag hittade faktaavdelningen på biblioteket i skolan. Jag kunde plocka vad som helst från den hyllan, en bok om vapen, en annan om historia eller samhällskunskap, det spelade ingen roll vad det var för ämnen.

Fast jag har ju mina favoritområden.

Vilka är det?

- Jag är humanist i botten, så det är väl humanioraämnen. Men jag kan lika gärna kontra med sporttabeller.

Vilka frågekategorier fasar du mest för?

- Jag är mindre bra på naturvetenskap och teknik som datorer och mobiler. Där hade jag mycket väl kunnat svara fel på de mest basala frågorna.

Sen har jag blivit äldre, det jag menar är populärmusik anses antagligen i dag vara klassisk musik. Frågan " Justin Biebers skiva släpptes för tre månader, vad heter den?" hade jag inte sett fram emot.

  

I Postkodmiljonären väljer deltagarna livlinor, personer man kan ringa till för att få hjälp med frågorna. Dina livlinor bestod av arbetskamrater från Systembolaget. Ni måste vara väldigt smarta på ditt jobb.

- Det är en underbar arbetsplats med en brokig skara människor. Flera av oss började jobba på Systembolaget i samband med att vi läste på högskolan, många av oss blev kvar. Här finns kunnigt folk som är naturvetare, samhällsvetare, språkvetare, lärare och musiker.

Här finns specialkunskaper som jag saknar. Min fru var också en livlina, hon jobbar på Systembolaget.

Så jobbet bidrar till din allmänbildning?

- Absolut är det så. Är du inte intresserad av mat och dryck innan så blir du det när du börjar jobba på Systembolaget. Vin och mat täcker in så många ämnen, geografi, historia, geologi och biologi bland annat. Hela kulturbegreppet ryms inom mat och vinområdet

Vad ska du göra med vinstpengarna?

- Jag tänker säkra en behaglig tillvaro snarare än att skaffa mig en massa lyxprylar. Vi gillar också att resa, kanske blir det en tripp till Belgien för mig och min fru.  Det är klart, en bra vinkyl är ju alltid trevligt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.