Som framgår av diagrammet svarar nästan var tionde chef att lönen inte täcker deras kostnader. Var tredje chef, främst de yngre, har tillräckligt för att klara dagens behov men vill ha mer - antingen för att höja sin standard eller för att klara ökade kostnader, exempelvis för barn.
De flesta tycker dock att den nuvarande lönen är rimlig i förhållande till befattningen.
"Nej, för låg", svarar 39 procent, medan 3 procent medger att de får "till och med i överkant". De yngre är mer missnöjda än de äldre.
När de får frågan om lönen är rimlig i förhållande till kompetens och arbetsinsats svarar majoriteten nej. Chefernas kompetens och arbetsinsatser är således generellt högre än befattningskraven.
Lönen har inte höjts tillräckligt under den tid som man haft sin befattning, anser en knapp majoritet. De äldre är mindre nöjda med löneutvecklingen, trots att de är relativt nöjda med nivån. Det avspeglar att många chefer över 50 har svårt att höja lönen om de blir kvar på samma jobb.
För en majoritet har löneutvecklingen i princip avstannat under krisåret 2009.
De som har sin lön kopplad till resultat utgör en tredjedel av panelmedlemmarna. Bland de yngre är dock varannan beroende av resultatet, och det verkar inte populärt. Endast var fjärde vill att en större del av deras lön blir resultatbaserad.
Betydligt fler är nöjda med arbetsplatsens generella lönenivå än med den egna lönen. "Helt okej" tycker 64 procent. Särskilt de äldre är till freds.
Det kan förklara att inte så många vill höja sina medarbetares fasta löner. Endast 30 procent svarar jakande, medan 44 procent kan tänka sig att ge någon form av bonus.
De yngre cheferna säger sig vara mer generösa med lönelyft, medan äldre och i synnerhet manliga chefer hellre ger en bonus.
Lönen för cheferna är i genomsnitt 38?420 kronor, men med en mycket stor spridning. Var fjärde tjänar under 25?000 kr, medan den fjärdedel som tjänar bäst ligger över 45?000 kr.
Kvinnliga chefer ligger på 36?535 kr, vilket är 2?790 kr under männen. Skillnaden motsvarar i snitt 7 procent. En del av förklaringen är att männen generellt är på högre chefsnivåer, en annan att kvinnliga chefer är vanligare i branscher med längre lönenivåer.
Sannolikt speglar siffrorna också direkt könsdiskriminering. Huruvida det förekommer åldersdiskriminering är svårare att fastslå. Det skiljer mycket mellan dem som är under 39 och dem som är över 49 år, 15 procent till de äldres fördel, men sen går lönerna ner för gruppen över 58.
Fotnot: 978 läsare deltog i undersökningen. Novus har bearbetat svaren så att de är representativa för chefer som är medlemmar i Unionen, med avseende på ålder, kön, bostadsort.